Аруновић: Бронза из Египта плод рада са сестром Јеленом

БЕОГРАД: Трофејна стрелкиња Зорана Аруновић први је српски спортиста који је обезбедио учешће на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, а за Танјуг каже да су успеси последица доброг рада са њеном сестром Јеленом, коју оцењује као "врхунског стручњака".
zorana arunovic sss
Фото: SSS

До пласмана на највећу светску смотру спорта, која се за две године одржава у главном граду Француске, Аруновић је стигла освајањем бронзане медаље на Светском првенству у дисциплини ваздушни пиштољ, које је недавно одржано у Египту.

Зорана је пуцала на изузетно високом нивоу. Са 590 кругова оборила је светски рекорд који је недуго затим, у наставку такмичења, за један круг надмашила невероватна Кинескиња Лу Каиман, нова светска првакиња.

Бронза у Каиру била је 51. одличје за Зорану Аруновић у каријери у олимпијским дисциплинама, а занимљиво је да је она била и прва српска такмичарка која је обезбедила норму и за минуле Игре у Токију.

"Причу о заиста одличном резултату у Египту морам да почнем изванредним припремама које сам имала пред ово такмичење. Одлуком мог тренера, моје сестре Јелене, завршну фазу припрема спровеле смо у Француској. Тамо смо практично биле у некој врсти карантина. Иако то до сада нисмо практиковале, Јелена је чврсто веровала да је то исправно и испоставило се да је поново била у праву. Тамо смо имале врхунске услове за рад, али и неопходну мирноћу пред велико такмичење", прича Зорана Аруновић за Танјуг.

Освајањем бронзе на Светском првенству, и то као једини српски стрелац у олимпијским дисциплинама, Зорана је на најбољи могући начин заокружила изузетно трофејну годину.

У 2022. она се на Европском првенству у Хамару окитила сребром у појединачној конкуренцији, бронзом у миксу и екипним златом. На светским куповима освојила је четири злата и бронзу, а на Медитеранским играма бронзу у индивидуалној конкуренцији и злато у миксу.

"Надам се да сам својим остварењима дала још један подстицај деци која се баве овим спортом. О свему томе је било много речи и на Медведнику, у кампу који је уз моју подршку организовала и успешно реализовала моја сестра Јелена, а у коме је учествовало преко 40 стрелаца, тренера и различитих стручњака у спорту. Јелена је заиста врхунски стручњак и тим својим пројектом је још једном показала да исправан приступ помаже превазилажењу многих наизглед несавладивих препрека и да резултати не долазе случајно”, констатује Аруновиц.

Она се посебно осврће на позитивну атмосферу која постоји током заједничких тренинга са Дамиром Микецом, који је њен дугогодишњи партнер у миксу.

"Ти тренинзи које нама организују Јелена и Дамиров тренер Горан Микец, су заиста драгоцени. Они нам много помажу да обоје будемо много бољи у нашим индивидуалним наступима. О томе сведочи и податак да је Дамир тренутно водећи на светској ранг листи, а ја заузимам другу позицију", истиче Зорана.

Она наглашава да око себе има изванредан тим стручњака са којима сарађује, у које ма бескрајно поверење и који јој уливају сигурност.

"Стрељаштво није само пуцање кад се изађе на ватрену линију и то свима треба да буде јасно. Ту постоји и озбиљна кондициона и психолошка припрема, рад на превентиви од повреда, тренинзи са спаринг партнерима, велика је улога аналитичара тренинга и такмичења, али пре свега ту је главни тренер који цео тај тренажни процес стално усавршава, прилагођава и прати трендове како бих могла да будем конкурентна међу заиста врхунским стрелцима. Сви ови резултати нису плод среће, већ последица континуираног стручног рада у коме наука заузима значајно место".

Иако је већ више од деценије у самом светском врху, Зорани Аруновић не недостаје мотива за будуће изазове.

"Оно што бих највише волела је да у догледно време реализујемо замисао да наш клуб Олимпик 011 има свој дом, адекватан простор, као дугорочно решење за свакодневни рад и даље спортско усавршавање, не само моје, већ оних који ће доћи након мене и наставити традицију да српски стрелци пиштољем редовно са великих такмичења доносе одличја. То сматрам својом мисијом и чином одговорности ка младима који треба да дођу иза мене", закључује Зорана Аруновић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести