Бах са националним комитетима: Припреме за ОИ у пуном обиму

БЕОГРАД: Олимпијски комитет Србије (ОКС) саопштио је да је данас одржан састанак председника Међународног олимпијског комитета (МОК) Томаса Баха са представницима европских националних комитета и да ће се припреме за Игре у Токи наставити у пуном обиму.
oi
Фото: TANJUG/ AP foto/ Jae C.Hong

"Након јучерашње седнице Извршног одбора данас је председник Томас Бах одржао конференцијски видео састанак са представницима свих европских националних олимпијских комитета, а везано за развој ситуације глобалног ширења коронавируса. На састанку су учествовали представници ОКС генерални секретар Ђорђе Вишацки и извршни директор Дамир Штајнер. Чланови извршног одбора и чланови Међународног олимпијског комитета донели су одлуку да се припреме у Токију за одржавање Олимпијских игара настављају у пуном обиму", наводи се у саопштењу ОКС.

Како се истиче, МОК ће и у наредним данима континуирано пратити развој ситуације и у складу са тим ће деловати у сарадњи са саветима и препорукама Светске здравствене организације и других надлежних установа када је у питању ширење коронавируса.

"Председник Међународног олимпијског комитета и овом приликом истакао је да су здравље и безбедност свих учесника, посетилаца и организатора Олимпијских игара приоритет, те да ће се у складу са тиме деловати у данима који су пред нама. Подвучено је да је и Влада Јапана опредељена да се Олимпијске игре одрже у заказном термину, као и да постоји неподељена подршка лидера групе Г7, најразвијенијих земаља света".

Из ОКС кажу да је током састанка наглашено да је важно да се избегну све спекулације око одлагања и отказивања Олимпијских игара, као и да је до Олимпијских игара остало још пуна четири месеца, те да у овом тренутку нема разлога да се доносе било какве крајње одлуке.

"Међународни олимпијски комитет, као и увек до сада, на прво место ставља здравље и добробит свих грађана света, спортиста и свих учесника Олимпијских игара и тако ће се и убудуће опходити, у складу са препорукама и инструкцијама најрелевантнијих светских стручњака из области медицине, укључујући и Светску здравствену организацију".

У наредном периоду, Међународни олимпијски комитет ће у сарадњи са међународним спортским федерацијама изаћи са новим моделом квалификација за Олимпијске игре за оне квоте и норме које још нису расподељене, увек стављајући као приоритет здравље спортиста и особа из њиховог најужег стручног окружења.

"На састанку са националним олимпијским комитетима договорено је да 30. јун остане крајњи рок када све квалификације треба да буду окончане, како би се неометано извршиле све припреме за квалитетан пријем спортиста у Токију".

Током састанка, генерални секретар ОКС, Ђорђе Вишацки обратио се учесницима.

"Олимпијски комитет Србије у потпуности подржава став Међународног олимпијског комитета да су безбедност и здравље спортиста, као и свих учесника Олимпијских игара на првом месту. У наредним данима заједно са државним органима Републике Србије, Олимпијски комитет Србије ће радити на томе да заједно превазиђемо и овај изазов", рекао је Вишацки.

Приоритет деловања Олимпијског комитета Србије у наредном периоду остаје брига о поштовању свих препорука и упутстава Владе Републике Србије од стране врхунских спортиста и особа из њиховог непосредног стручног окружења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести