Батез о значају едукације у раду с девојчицама у спорту

НОВИ САД: Поводом Европске недеље спорта, покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез отворио је конференцију „Значај едукације и приступа у раду са девојчицама основношколског узраста у области спорта“, која је одржана у новосадском хотелу „Шератон“.
b
Фото: vojvodina.gov.rs

Батез је истакао да тема данашње конференције представља програмску активност, која се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, где је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, први пут од свог оснивања, водећи партнер.

Конференција представља део европског пројекта „Active Girls“, и како је Батез указао говорећи о његовом значају, ресорни секретаријат је пројекат покренуо с намером да се што више девојчица, узраста од 7 до 15 година, укључи у спортске активности, које се одржавају у њиховим основним школама.

Одржавање конференције је у склопу Европске недеље спорта, која се пети пут одржава у Европи, и други пут код нас у Србији. Желели смо да се укључимо и заједно са свим европским земљама, које су то учиниле, и на овај начин подржимо ову значајну иницијативу покренуту од стране Европске комисије, која има за циљ подстицање што више људи на бављење физичком активношћу, рекао је Батез и додао да је едукација целе заједнице о здравом начину живота, такође од огромне важности и иде у прилог изградњи здраве нације.

Ресорни секретар је навео да подаци са терена говоре да у основним школама ниво спортских активности код ученица опада са узрастом, што је и био мотив да се напише овакав пројекат.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину овај пројекат реализује заједно са Фондом „Европски послови“ АП Војводине и пројектним партнерима из Мађарске, Општином Сентеш и Сквош клубом „Тиса“ из Сегедина, чији представници су данас узели учешће у раду конференције и изнели најзначајније резултате до којих су дошли.

Циљ који се жели постићи у оквиру ове пројектне сарадње је како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу, и како их задржати у спорту. Учесници конференције, стручњаци у области спорта, изнели су податке који најближе илуструју мотиве и интересовање у спорту девојчица у основним школама општина укључених у овај пројекат. Пројектне активност се реализују општинама: Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац, Врбас и Мали Иђош.

Фото: vojvodina.gov.rs

Владимир Батез је подсетио на још један значајан пројекат чија реализација је у току, а реч је о пројекту социјалне интеграције кроз параспорт- „Parainspired“, који има изузетан значај за развој спорта међу особама са инвалидитетом. Покрајински секретар је најавио још два пројекта, која Секретаријат планира да преда у оквиру новог позива прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Програмски менаџер Агнеш Добротка је у име Заједничког секретаријата Interreg ИПА пројекта поздравила учеснике конференције Мађарска – Србија, указала на значај Европске недеље спорта у оквиру које се одржава данашња конференција, и указала на још један значајан датум, чије је обележавње у току, и коју је установио Заједнички секретаријат а реч је о прослави Дана европске сарадње у Сегедину. Реч је о обележавању достигнућа на плану територијалне сарадње, које се ове године одвија у склопу девет пројеката.

Добротка је посебно истакла значај сарадње која се остварује у пројекту „Active Girls“, захваливши се на изузетној организацији, те навела да је од изузетног значаја да се у пограничном региону за који је овај пројекат везан, омогући позитивна веза девојчица у основношколском узрасту са спортом, што је од кључног значаја за њихово за вођење здравог начина живота.

Поред партнера из Мађарске и Фонда ЕП, у раду данашње конференције учествовали су и представници покрајинских гранских савеза, локалних самоуправа чије су школе укључене у овај пројекат и Факултет за спорт из Београда, који је урадио истраживање о баријерама које узрокују низак ниво физичке активности код девојчица у АП Војводини.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести