Браћа Феђа и Реља Кузман нове наде српског мото-кроса

Није ни мало једноставно када, уместо асфалтним друмом, мотором управљате по прашњавој, а често и врло блатњавој стази и трудите се да, осим тешких услова, победите и ривале.
relja i fedja
Фото: Реља и Феђа Кузман, фото: Приватна архива

Е, с таквим условима срећу се такмичари у захтевном мото-спорту, дисциплини у којој се надмећу и талентована браћа Феђа и Реља Кузман из Новог Сада. Старији Феђа има 13 година и вози у класи МХ 85, у којој је ове године био трећепласирани.

„Почео сам да возим мото-крос пре две године. Прво сам возио класу МХ 65 и био сам трећи у шампионату. Онда сам прешао у већу класу МХ 85 у којој сам на првенству Војводине био други, а на првенству Србије освојио сам треће место. Наиме, на једној од трка за шампионат Србије, сударио сам се с једним од такмичара и том приликом ми се искривио диск на мотору. У наредне две трке ми није радила предња кочница, возио сам без ње, али сам успео да будем други. У последњој трци, воженој у Бачкој Топлоли, сам био трећи. Имао сам повреду левог колена, јер ми је напукла хрскавица“, рекао је Феђа.

Фото: Феђа Кузман, фото: Горан Бараћ Бићко

Млађи Реља, који има само 11 година, почео је да вози ове сезоне и то тако што је гледао старијег брата и одлучио да се и сам опроба на стази. Отац Вања и мајка Весна највећа су, како финансијска, тако и морална подршка синовима. У шампионату Србије је вожено је 12 трка, од тога је Реља победио у 10, а у две је био други.

„Иза мене је доста тешка сезона, јер сам тек ове године почео да возим. Тата ми је много помогао и тренирао сам с њим. На првој трци коју сам возио у животу, био сам трећи. Био сам и првак Војводине, а онда је почело и првенство Србије и ту ми је било много теже. Борио сам се током читаве сезоне с Алексом Милосављевићем. Он је искуснији од мене и дуже тренира, али сам ја ипак успевао да га на свакој трци обиђем. Једно време смо током шампионата били изједначени, да би, када је дошла трка у Чачку, на његовој стази успео да га обиђем у обе трке и стекнем осам бодова предности. Задржао сам је до краја и освојио наслов“, објаснио је Реља.

Фото: Реља Кузман, фото: Горан Бараћ Бићко

По завршетку надметања у нашем првенству, браћа су наставила да возе у Отвореном првентву Словеније и Хрватске, као и у Европском шампионату. На питање колико су те трке јаче и захтевније, обојица одговарају да су много озбиљније.


Рад саЛетећим Загорцем

Реља и Феђа Кузман овог лета су била код чувеног тренера Ненада Шипека. Он је најуспешнији и најтрофејнији возач мото-кроса у Хрватској, а има надимак “Летећи Загорац”.

„Фантастичан је човек и стручњак. Док су били код њега, водио их је и на стазе у Словенији и Хрватској, које су су много озбиљније и захтевније. Вратили су се другачији. Много су научили, били су сигурнији, прецизнији и бржи“, нагласила је мама Весна Кузман.


„Возио сам Европско првенство и када сам био у класи МХ 65 и добро ми је ишло, а наставио сам да возим и када сам прешао у већу класу. Много су озбиљнији возачи у овом такмичењу и стазе су другачије и теже. Различити су и услови, негде је песак, негде глина, негде земља... Важно ми је то што много могу да научим кроз ове трке, као и кроз оне које возим у Отвореном првенству Словеније и Хрватске – рекао је Феђа, а млађи Реља се сложио са братом. и додао:

“За разлику од нашег шампионата где возе само домаћи такмичари, на овим тркама возе такмичари из целе Европе. Они су много бољи и имају боље услове од нас.”

Фото: Реља Кузман, фото: Горан Бараћ Бићко

Браћа возе за клуб МК Ере из Ариља, који је иначе шампион Србије у екипној конкуренцији. Клуб је прво изашао у сусрет Феђи и дао му мотор док је возио у МХ 65 класи, а када је прешао у већу класу, клуб је мотор на коришћење дао Рељи. На овом гесту талентовани возачи, али и упорни и вредни родитељи, неизмерно су захвални клубу, јер је овај спорт веома скуп.

Фото: Феђа Кузман, фото: Горан Бараћ Бићко

И Феђа и Реља ће и следеће сезоне возити у истим класама. Феђа би волео у будућности да буде европски првак, а његов млађи брат Реља машта да једног дана постане - светски шампион. Подсећа ли вас ова Рељина изјава на оно што је рекао Новак Ђоковић, пре двадесетак година?

Но, оставимо да време и искуство учине своје и да верујмо да ће ова талентована и вредна браћа успети да уз помоћ родитеља остваре своје снове.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести