Бронза за Васића и Мачковића на ЕП у Варезеу

Српски веслачи Милош Васић и Мартин Мачковић освојили су данас бронзану медаљу на Европском првенству у италијанском Варезеу.
miloš vasić, martin mačković - vss andjela nisevic
Фото: Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Васић и Мачковић су у дисциплини двојац без кормилара заузели треће место у финалној трци.

Сребро су освојили Италијани Лодо и Вичино, док је златна медаља отишла у руке хрватског двојца браће Мартина и Валента Синковића.

Гледајући јучерашња полуфинала, само је Француска била нешто слабија у односу на осталих пет посада, које су кроз циљ прошле у разлици од нешто преко две секунде. Рачунајући и то да је полуфинална трка у којој је учествовао наш двојац била изузетно узбудљива, и да је тада у финишу четири најбржа чамца делило само 69 стотинки, јасно је било да нас очекује узбудљиво финале.

На старту трке посада Хрватске, која је важила за главног фаворита на ЕП, повукла је јако и праткично на старту решила питање победника у финалу. Наши момци су имали релативно спорији старт, били су пети на првом пролазу на 500 метара, али су потом појачали ритам и побољшавали позицију како се трка наставила.

Већ на 1.000 метара Васић и Мачковић били су трећи, а потом је почела продужена трка са Италијанима за позицију број два, с обзиром на то да су браћа Мартин и Валент Синковић из Хрватске били далеко испред осталих посада. Хрвати су у финишу мало изгубили на ритму, а посаде Италије, Србије и Румуније ушле су у јак финиш, прилично се приближивши водећима. Ипак, на крају су Синковићи прошли први кроз линију циља, у времену 6:23,37 минута, а иако су Милош и Мартин једно време држали и другу позицију, до сребра су дошли Италијани Ђузепе Вићино и Матео Лодо у времену 6:24,73, док су наши момци освојили бронзу зауставивши штоперицу на 6:25,58. Четврто место заузела је Румунија (6:26,34), пето Холандија (6:32,09), а шесто Француска (6:32,68).

Нешто пре финала двојаца било је заказано и Д финале у конкуренцији мушких скифова, али наш Александар Филиповић није изашао на регатну стазу.

Удовичић честитао Васићу и Мачковићу бронзану медаљу

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић честитао је српским веслачима Милошу Васићу и Мартину Мачковићу освајање бронзане медаље у дисциплини двојац без кормилара на Европском првенству у Варезеу, у Италији.

"Свака част момци на маестралној трци, којом сте показали да наша Србија увек има на кога да рачуна за освајање медаља на великим такмичењима! Наставите да својом истрајношћу и посвећеношћу будете мотивација и инспирација за све, јер успеси су увек производ неодустајања, спремности, велике жеље и вере у сопствене могућности и померање граница”, каже се у честитки министра Удовичића.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести