БСС: Тренери кажњени због допинга и сексуалног узнемиравања

БЕОГРАД: Боксерски тренери Миодраг Милић из Краљева и Велибор Лазић из Смедерева кажњени су забраном бављења тренерским послом, због давања недозвољених супстанци малолетном боксеру, односно полног узнемиравања малолетне, као и недоличног понашања према судиници женског бокса, саопштила је данас Дисциплинска комисија Боксерског савеза Србије.
boks bokseri rukavice PIX
Фото: pixabay.com

"Након налаза Антидопинг агенције Србије и позитивног резултата на недозвољену супстанцу ФУРОСЕМИД, према домаћим и међунардним прописима, тренеру Милићу изречена је мера забране обављања тренерског посла. Иста мера односи се и на недолицно понашање Милића према боксерској судиници међународног звања, током одржавања такмичења у Београду прошле године. Његов колега Велибор Лазић кажњен је због полног узнемиравања малолетне спортисткиње, што је потврђено пресудом Основног суда у Смедереву", наводи се у саопштењу.

Спортски стручњаци у боксу, као и у осталим спортовима морају поштовати важеће правне норме, које произилазе из олимпијске повеље, етичких спортских кодекса и законских норми усмерених ка очувању интегритета спорта и учесника у спорту, нарочито када су у питању малолетни спортисти и спортискиње, дадаје се из БСС.

"Борба против допинга у боксу је борба против намештања мечева и финансијских малверзација постављени су од стране медународног олимпијског комитета као приоритетни циљеви за Светску боксерску асоцијацију, како би бокс остао у програму Олимпијских игара. Антидопинг агенција Србије у складу са важећим домаћим и међународним прописима спроводи антидопинг контролу, као и превентивну едукацију боксера и боксерки, што доприноси отклањању ове негативне појаве у боксерском спорту"

Уједно, Боксерски савез Србије је покренуо поступак и против лица која су била одговорна за руковођење Савеза у периоду од 2012-2017. године, када је направљен дуг и блокада рацуна на основу судских извршења и пресуда у износу близу цак 38 милиона динара ( 37.792.250 динара).

"Одговорна лица Велизар Ðерић, Драган Игњатовић, Јован Ракоњац и Драгољуб Радовиц позвани су на изјашњење, након чега ће бити покренут и кривични поступак због проузроковане штете. Овај поступак покренут је искљуциво на основу судских пресуда и извршења, као и налаза Буџетске инспекције Министарства финансија. Из истих разлога рачун БСС био је у блокади преко 1.000 дана, а боксерски спорт није могао да буде финансиран од стране Министарства омладине и спорта све до краја прошле године, јер нису били испуњени законски услови"

"Након отклањања законских сметњи тако што је актуелно руководство БСС уз помоћ државе вратило свих 38 милиона динара повериоцима по судским пресудама и извршењима, као и поменути износ у буџет Републике Србије, министарство је поново вратило боксерски спорт на редовно финансирање", поручују из БСС.

"Боксерски спорт у Србији у последње четири године крупним корацима вратио се у врх српског спорта, али и значајно позиционирао на међународној боксерској мапи, уз огромну помоц и подршку председника Републике Србије, града Београда и локалних самоуправа широм Србије, и великог броја часних и вредних боксерских тренера, који су веровали у опоравак “нокаутираног” бокса, закључили су из БСС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести