Дамир Микец, освајач олимпијског сребра и нови потпредседник СС Србије

Српски стрелац Дамир Микец већ 15 година је у светском врху, али прошлу, 2021. годину памтиће по највећем успеху у каријери – освајању сребрне олимпијске медаље ваздушним пиштољем у Токију.
ОКС/ Дамир Микец са сребрним одличјем у Токију
Фото: ОКС/ Дамир Микец са сребрним одличјем у Токију

На Играма је, заједно са Зораном Аруновић, освојио 4. место у микс пару ваздушним пиштољем. На ЕП у Осијеку је освојио сребро у миксу са Аруновићевом и медаљу истог сјаја малокалибарским пиштољем. Са два сребра се окитио и на Светском купу у Осијеку – ваздушним пиштољем појединачно и екипно... Годину је завршио на првом месту европске и на другој позицији светске ранг листе за ваздушни пиштољ. Зато је поново, осми пут, проглашен за најбољег стрелца Србије.

– Ово је време када се сумирају утисци од претходне године и када све то саберем и одузмем презадовољан сам успесима. Драго ми је то што сам већ неколико пута могао да кажем “ово ми је најуспешнија година у каријери”. Година у којој се освоји олимпијска медаља мора да буде најуспешнија у каријери. Нема опуштања, јер ће ова година бити веома напорна – чак 11 великих такмичења – казао је Микец.

Иако је постолимпијска година стрелци немају одмора, пред њима су нова такмичења.


Сада и у функционерској улози

Дамир Микец је на истеку прошле године изабран за потпредседника Спротског савеза Србије (ССС) на предлог олимпијског шампиона из Рија Давора Штефанека.

– Још летос сам разговарао са Штефанеком о томе. Он је добио нови мандате и направио је екипу за боље сутра. Велика је част и одговорност да се опробам и у овим водама. У породици ШС је 250 спортских грана и пред нама је велика одговорност. Желим да се ангажујем што више и надам се да ћу успети да помогнем и да и у овим функционерским водама постигнем неки успех – додао је Микец, који велику подршку има од своје породице, супруге Мелисе, која је такође била стрелац, те сина и ћеркице.


– За две и по године су ОИ у Паризу. Ова година је веома важна, јер имам прву шансу да освојим квоту за Игре – на Светском првенству у Каиру у октобру, где ће конкуренција бити паклена. Генералну пробу имаћемо за месец дана у Каиру на Светском купу. Срећом, СП је, за разлику од раније, сваке године, осим у олимпијској. То нам веома значи. Сваке године је све теже отићи на ОИ и надам се да ћу што пре извадити визу за Париз, што био биле моје пете узастопне Игре.

Дамир је успешно почео и 2022. годину. На прва два Гран прија у Рушама и Осијеку освојио је сребро и злато екипно са Душком Петровим и Димитријем Гргићем.

– Заправо сам у Осијеку имао један од најтежих тренутака у каријери 2013. године. То ми је некако била баксузна година, на ЕП сам испао казном судије због једног поготка, што ме коштао борбе за медаље. Преплакао сам на путу до куће и мислим да ми се после вратило за тај пех у Осијеку. Кажу “неко то од горе види све”, све се некако изнивелише, па ми надметања у Осијеку увек дају и додатну мотивацију. Прошле године сам чак четири сребрне медаље донео из Осијека, сада ето злато – нагласио је Микец.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести