Дамир Микец првак света пиштољем слободног избора

КАИРО: Српски ас Дамир Микец је освојио титулу шампиона света у гађању малокалибарским пиштољем слободног избора на СП у Каиру.
m
Фото: serbianshooting.rs

Микецу је ово друга појединачна медаља на шампионатима света. Пре четири године, на претходном првенству света, одржаном у Чангвону, Микец је изборио сребрну медаљу, такође малокалибарским пиштољем.

На првенствима Европе овим оружјем је освојио две сребрне и једну бронзану медаљу. До бронзе је стигао у септембру, на ЕП у Вроцлаву. У ризници има и неколико екипних медаља, као и одличја са Светских купова.

Малокалибарски пиштољ слободног избора није олимпијска дисциплина, па се у њој нису делиле квоте за Париз и нема финала, већ се коначан пласман одређује после основног дела (60 метака).

Од самог почетка такмичења, Микец, олимпијски вицешампион ваздушним пиштољем, је био при врху или на челној позицији. На крају је тријумфовао са 567 кругова, три више од другопласираног Кинеза Бовена Жанга. Трећи је са 560 кругова, био Украјинац Виктор Банкин.

Микец је једини стрелац који је ове сезоне дошао до медаље МК пиштољем слободног избора и на Европском и на Светском првенству. Португалац Жоао Кошта, актуелни првак Европе, је данас заузео 24.место, а Летонац Лаурис Страутманис, сребрни из Вроцлава, је завршио на петој позицији.

Српски стрелци су у последња четири дана освојили четири медаље на СП у Каиру. Зорана Аруновић је стигла до бронзе ваздушним пиштољем, мушка сениорска екипа пушком до медаље истог сјаја. Марко Ивановић је постао јуниорски вицешампион света МК пушком из тростава, а данас је Дамир Микец наставио низ најсјајнијим одличјем.

Сем Дамира Микеца, данас су на ватрену линију изашли и српски јуниори у екипном такмичењу пушком. Наше екипе нису пребродиле прву фазу квалификација.

МК пиштољ слободног избора, мушкарци: 1. Дамир Микец (Србија) 567, 2. Бовен Жанг (Кина) 564, 3. Виктор Банкин (Украјина) 560...

Ваздушна пушка, јуниорке, екипно, прва фаза квалификација: 1. Индија 941,5, 2. Кина 939,8, 3.Јужна Кореја 939,2… 13. Србија (Александра Хавран, Ања Кнежевић, Ања Поповић) 926,7…

Ваздушна пушка, јуниори, екипно, прва фаза квалификација: 1. Индија 937,9, 2. Кина 937,4, 3. Украјина 933,9…9. Србија (Марко Ивановић, Алекса Ракоњац, Петар Ердеи) 922,4.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести