Данас и сутра „Велика награда Зрењанина”

ЗРЕЊАНИН: Након дуго година паузе, у Зрењанин се враћају најбржи мотоциклисти, јер ће овај банатски град данас и у недељу бити домаћин мото-трка за “Велику награду Зрењанина”.
trke

Тим поводом у просторијама Ауто мото савеза Србије у Београду је одржана конференција за новинаре на којој је најављена мото трка, а истовремено граду Зрењанину уручена је и лиценца за сертификовану стазу индустријска зона “Југоисток”, коју је примио градоначелник Чедомир Јањић.

Ово су прве мото трке у Зрењанину које имају интернационални карактер и којима ће се промовисати нова стаза у граду - у индустријској зони “Југоисток - Ечка”. Организатори трке су Ауто-мото савез Србије, Мото савез Србије, Ауто-мото клуб “Петровград” и град Зрењанин.

Председник Ауто-мото савеза Србије Мирко Бутулија изразио је задовољство што су после дуго година мото-трке враћене у Зрењанин.

- Мислим да Зрењанинци то заслужују, а наравно, то је урађено у сарадњи Ауто-мото савеза Србије и Града Зрењанина, где је градоначелник лично, заједно са својим тимом у Градској управи, препознао значај мото-трка за развој града и они су обезбедили локацију у новој индустријској зони у Зрењанину. Лиценцирали смо ту стазу, тренутно за мото класик шампионат, та трка се одржава у суботу и недељу и бодоваће се за шампионат Србије и Балкански шампионат - казао је Бутулија и додао да се ради на пројекту проширења стазе на којој ће моћи да се возе све дисциплине, можда већ наредне године.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић подсетио је да је мотоциклизам некада био веома популаран спорт у нашем граду, те да је последња ревијална трка одржана 1988. године, а мото-крос такмичење 2004. године.

Фото: pixabay.com

- Захваљујем се председнику Бутулији и Божидару Михајловићу што су препознали Зрењанин као перспективно место за одржавање оваквих манифестација и сигуран сам да ћемо бити и добри организатори и добри домаћини, да ће то у суботу и недељу бити прави спектакл у Зрењанину - истакао је Јањић. 

Помоћник за спорт у Ауто-мото савезу Божидар Михајловић објаснио је да се ради о стази у Зрењанину која је на добром месту и има перспективу ширења и дограђивања.

- Та индустријска зона је у овом тренутку нешто што је најбоље и најбезбедније за такмичаре. Такође, Балканска унија је прихватила то такмичење као трку за балкански шампионат, што нам у наредним годинама отвара могућност дугорочног планирања међународних такмичења. Захваљујем се граду Зрењанину који је, поред свих спортова које има, нашао могућност и да нама помогне, да добијемо ту стазу и могућност за такмичење - истакао је Михајловић.


Како до нове мотоциклистичке стазе

Старт и циљ стазе дужине круга 3.000 метара је на укрштању главне саобраћајнице кроз индустријску зону и деонице обилазног пута око Зрењанина која је завршена у том делу. У зони старта/циља, као и дуж стазе биће постављене трибине за гледаоце, а организатори моле публику да се придржава режима доласка и кретања дуж стазе, што је у њеном интересу. Долазак на стазу моторним возилима посетиоцима ће бити омогућен трасом поред новог “Шинвоза” и “Радијатора” (скретање лево после надвожњака код „БЕК”-а), потом привременом саобраћајницом до изграђеног дела обилазнице око Зрењанина и онда десно асфалтним путем (обилазницом), све до улаза у индустријску зону.

Због великог интересовања публике за мото-трке организатори су омогућили посетиоцима који долазе моторним возилима да користе и главни улаз у зону “Југоисток” - код предузећа “Алпин”. Од тог улаза возила ће моћи да се крећу само право (скретање у десно неће бити могуће, јер је то већ траса трке), до места одређених за паркирање дуж саобраћајнице.


Трке ће се одржати у дисциплини “Мотокласик” која се бодује за Балкански шампионат и где се очекује учешће мотоциклиста из пет држава балканског региона, “Супермото” и “Роуд Рејс” у категорији 125 кубика. Бодоваће се за шампионат Србије, а одржаће се дупле трке у суботу и у недељу, у свим категоријама. Возиће се на стази просечне ширине 8 метара, дужине 3.000 метара, а очекује се учешће 50 мотоциклиста. 

Данас у 10 часова почињу тренинзи, а у 14.30 стартују трке. У недељу тренинзи почињу у 9 сати, док је почетак трка у 13 часова.

Последње мото трке у брзинском мотоциклизму у националном шампионату у Зрењанину су одржане још далеке 1976. године. Сада, након више од четири деценије, “Велика награда Града Зрењанина 2017.“ има за циљ омасовљење, промоцију и буђење мото спорта у Зрењанину, лиценцирање нове мото стазе, али и промоцију града Зрењанина и индустријске зоне “Југоисток - Ечка” како у Републици Србији, тако и у иностранству, саопштено је из Градске куће.

В. Х.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести