„Дневников” лауреат Чаба Силађи обележио пливачку 2019. годину у Србији

Када је 28. марта Чаба Силађи на Првенству Мађарске у Дебрецину 100 метара прсно испливао за 59,40 секунди постао је тада тек трећи путник из Србије на Олимпијске игре у Токију 2020. године.
Caba Siladji
Фото: Чаба Силађи, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Пре њега су то учинили стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец. Наш најбољи прсаш икада учествоваће на четвртим Олимпијским играма у каријери. Први пут се Бечејац на највећој планетарној смотри такмичио у Пекингу 2008, а потом је био члан државног тима у Лондону 2012. и Рију 2016. Карту за Токио резервисао је у Дебрецину када је за 54 стотинке надмашио А норму, што му је током године пошло за руком још четири пута, у Београду, Бања Луци, Риму и Берлину. Овим резултатом поправио је лични и државни рекорд за 34 стотинке.

– Главни циљ у 2019. години био је да се испуни олимпијска норма. То се десило релативно рано, крајем марта, тако да смо направили потом серију добрих такмичења до краја летње сезоне. Када се завршила сезона великих базена, почела је у малим, која мени није омиљена и која ми баш не лежи најбоље – осврнуо се Силађи на претходних 12 месеци.

Селектор Игор Беретић истакао је да оно што Чабу издваја од осталих ове сезоне јесу четири медаље на ФИНА Светским куповима на 50 и 100 метара прсно. После три сребра, два у Будимпешти и једног у Берлину, уследило је и злато на 50 прсно у том немачком граду, као круна за крај сезоне у великим базенима.


Европски крем претходи Јапану

За сада пливачка посада из Србије има три члана за Олимпијске игре. Чаби Силађију придружили су се Вук Челић и Ања Цревар. Пре одласка у Јапан, пред њима је у мају Европски шампионат у Будимпешти.

– То је врло битно такмичење, иако кажу да је у олимпијској години мање важно. Оно због чега јесте битно је што је то прилика да се одмеримо на великој сцени пре Токија, с обзиром на то да је крем у мојој дисциплини управо из Европе, предвођен Британцем Адамом Питијем, светским рекордером. Биће то сигурно добро такмичење. Мени је то као полудомаћи терен јер сам много пута пливао у том базену, познајем га добро, тако да ће бити одлично. Пре Олимпијских игара имаћемо, наравно, и неколико контролних митинга – рекао је Силађи.


– Циљно смо подигли форму за Светске купове јер је то јединствена прилика за мене да будем конкурентан. Резултати, наравно, на тим куповима нису на рангу тих ранијих такмичења у години, из марта, априла, када сам пливао личне и државне рекорде. Ипак је то, међутим, некако медијски можда мало више испраћено због звучности златне медаље. Драго ми је што је тако било, јер се и пливање ту негде провукло у медијима, што је добро за наш спорт, а мени као лична сатисфакција значи пуно – рекао је добитник “Дневникове” награде за најбољег пливача Војводине у 2019. години. 

Средином децембра уследило је Првенство Мађарске где је освојио титулу првака у капици Ходмезевашархеља, а исто је учинио и на државном у Кикинди пет дана касније.

– Очекује ме још митинг у Шпанији 29. децембра и тиме завршавам са малим базенима. Већ првих дана јануара летимо у Турску на висинске припреме и од почетка године до јула бићемо у суштини баш интензивно на припремама – најавио је Чаба Силађи.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести