Добривоје Антонић, програмски директор асоцијације спортских ветерана Новог Сада

У приземљу Спенса спортске легенде Новог Сада добиле су свој простор. Кућа спортских легенди тако је избрендирана да представља својеврстан преглед историје новосадског спорта.
Приватна архива/ Добривоје Антонић
Фото: Приватна архива/ Добривоје Антонић

Многи обавезно ту застану да разгладају фотографије, а родитељи који доводе децу на клизање или пливање, одведу их до овог простора да би им показали неког од славних спортиста из њихове генерације; као што су златни олимпијци Васа Мијић, Андрија Герић, Жарко Петровић, или најбоља кошаркашица свих времена Марија Вегер, односно фудбалери Вујадин Бошков и Тоза Веселиновић. Ту су и легендарни веслачи Зоран Панчић, џудиста Славко Обадов, боксерска браћа Слободан и Тадија Качар, каратиста Душан Дачић и многи други. У Кући се налази поставка од 95 постера освајача медаља на олимпијским играма, првака света и Европе, најуспешнијих тренера и селектора, спортских доктора, као и радника и новинара, који су дали изузетан допринос развоју и афирмацији новосадског спорта.

Искористили смо прилику да о Кући поразговарамо с програмским директором Асоцијације спортских ветерана Новог Сада Добривојем Антонићем.

Како ће се користити просторије Куће легенди?

- Трудићемо се да се најмање користе као канцеларије и за састнаке органа Асоцијације, иако им је и то намена. Пре свега служиће за рад на пројектима, истраживачке активности из историје новосадског спорта, организоване сусрете с разредима ученика основних и средњих школа, студентима, младим спортистима, тренерима и спортским радницима. Служиће и за приказивање документарних филмова и записа, као и за заједничко гледање преноса или снимака са значајних такмичења. Ту ћемо да организујемо и стручна предавања, промоције спортских књига и стручне литературе, а биће места и за јавне трибине, округле столове и разматрање одређених тема значајних за даљи развој спорта – објаснио је за “Дневник” Добривоје Антонић, који је и сам професор спорта и познати спортски радник.

Да ли ће се у Кући одржавати и неки посебни програми?

- Хоће и издвојио бих два садржаја који ће се одвијати током читаве године, а то су Олимпијски час и Отворена врата Куће спортских легенди. Олимпијски час је замишљен тако да бар једном недељно у Кућу дође један разред, одељење или подмладак неког клуба и да се, кроз разговор с прослављеним олимпијцима, приказивање документарних филмова и упознавање с биографијама спортиста чији су постери истакнути, упозна с историјом спорта, посебно олимпијског покрета и резултатима новосадских спортста на ОИ. А имамо шта и да покажемо, јер 121 новосадски спортиста имао је 184 наступа на Играма, неки и више пута, уз 61 освојену медаљу, (21 злато, 11 сребра и 29 бронзи). Часу ће присуствовати више олимпијаца, освајача медаља, па ће саговорници моћи с њима да разговарају и, можда и први пут, да виде оригиналну олимпијску медаљу. Зато позивамо професоре физичког васпитања да доведу своје ученике на Олимпијски час.

А Отворена врата Куће спортских легенди?

- Сигуран сам да ће Кућа спортских легенди веома брзо постати и једна од туристичких атракција нашег града. Зато смо осмислили програм сличан претходном, с тим да ће посетиоци у овом случају бити спортске организације из других градова које долазе на такмичења у Нови Сад, омладинске организације и групе младих, који разним поводима долазе у наш град. Желимо да Кућу посете и ђачке екскурзије, домаће и стране туристичке групе, те грађани Новог Сада који ће долазати у унапред договореним терминима. Промотери ових програма биће прослављени олимпијци, а реализатори рукводиоци Асоцијације, професори спорта и доказани спортски радници. Само у Управном одбору Асоцијације, од девет чланова, имамо четири олимпијца, а три су били и освајачи медаља, четири су узели светске и европске медаље, имамо и шест вишеструких првака државе, два доктора наука из области спорта и четири професора спорта. Верујем да ће они веома стручно и убедљиво водити ове програме – закључио је Антонић.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести