ДОПИНГ СКАНДАЛ: Политичка одлука или спашавање спорта

У понедељак је у свету одјекнула вест да је Светска антидопинг агенција (WADA) изрекла четворогодишњу забрану Русији за учешће на највећим спортским догађајима, након што је одржана седница извршног комиетета ове агенције у Лозани.
Rusi će na olimpijadu opet pod neutralnom zastavom Foto: AP Photo/Jae C. Hong
Фото: Руси ће на олимпијаду опет под неутралном заставом Фото: AP Photo/Jae C. Hong  

Наиме, то је одлучио Извршни одбор састављен од 12 чланова. Руска антидопинг агенција (RUSADA) је оптужена да не ради по правилима Светске агенције као и да је манипулисала лабораторијским подацима које је доставила истраживачима у јануару ове године. Председник Антидопинг агенције Русије Јуриј Ганус упозоравао је раније да треба очекивати забрану учешћа руским спортистима на Олимпијским играма у Токију. Он је раније поручио да Русија мора да промени своје методе као и да су у Москви оптерећени идејом да су под притиском запада. Русија је иначе у јануару доставила податке из своје лабораторије, али они нису били у складу са подацима који су послати Светској антидопинг агенцији у септембру. Зато је WADA, тражећи додатна објашњења, суспендовала руске атлетичаре и са Светског атлетског првенства у Дохи. Ганус каже да RUSADA није имала приступ подацима, као и да објашњења руског министра спорта неће бити довољна.

Тако руске заставе неће бити на наредне две Олимпијске игре, летњим у Токију 2020, и зимским у Пекингу 2022. године, али и на осталим великим такмичењима, као што су Светско првенство у фудбалу, које је на програму у Катару 2022. Комитет Светске антидопинг агенције је предложио да и чланови Руског олимпијског комитета добију забрану присуствовања на свим великим такмичењима у наредне четири године.

Спортисти који могу да докажу да немају везе са допинг скандалом у Русији моћи ће да се такмиче под неутралном заставом. Такође, руски клубови ће моћи несметано да се такмиче у континенталним такмичењима јер она не подлежу овој забрани. Иначе ова забрана се не односи на Европско првенство 2020. године у фудбалу зато што УЕФА као континентална организација није дефинисана као главна организација која организује спортске догађаје.

Казна неће ступити на снагу све док је не потврди Суд за спортску арбитражу у Лозани, а Руси имају рок од 21 дана да се жале. Заменик генералног директора RUSADA Маргарите Пахноцој је истакла да ће ова организација имати заседање поводом одлуке WADA 19. децембра. И члан Думе за физичко васпитање и спорт Дмитриј Свишјов, изјавио је да RUSADA мора да уложи жалбу. Прва заменица председника одбора за међународна питања Думе, олимпијска шампионка Светлана Журова најавила је да ће RUSADA уложити жалбу CAS-у, суду за спортску арбитражу у Лозани. Некадашњи фудбалски тренер Валериј Газајев, а сада члан руске Думе, оштро је осудио одлуку о суспензији и запитао се што нису провераване и друге земље као што су САД, Британија, Норвешка…

Ова одлука WADA као да је поделила свет на пола, на оне који су задовољни овом одлуком и на оне који је не одобравају. Јер, сви знамо најгоре је када се ствари генерализују.

 

Фото:  Владимир Грбић: Срамотна одлука Фото:  приватна архива    

Прослављени српски одбојкаш и освајач златне медаље на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године, Вања Грбић, дао је интервју за Спутњик, где је рекао да је срамота то што је WADA донела овакву одлуку и да је у питању политичка одлука.

- Поуздано се зна да велики број америчких спортиста не иде на допинг контролу зато што за њих Стејт департмент гарантује да су чисти. Принцип двојне студије, односно дуплих аршина, ми у Србији смо давних дана осетили на својој кожи. Суштина целе приче јесте да је, нажалост, олимпијски покрет још давних дана изгубио оно што је смисао правог олимпизма, а да је постао инструкција, односно машина за инструисање политичких малверзација.

- Нажалост, спорт се ставља у други план на спортским манифестацијама, то јест, политика поново долази у први план. То је велики, огроман пораз спорта. Сви спортисти, без обзира на то на ком се нивоу налазе, без обзира да ли су икад дошли у контакт са допингом или не, осуђени су само зато што су из Русије. То је најсмешнија, најсрамотнија одлука коју неко може да донесе - недвосмислен је Грбић.


Путин: Казна не може да буде колективна

Коментар на суспензију руских спортиста имао је и председник, али и премијер Русије Владимир Путин и Дмитри Медведев.

Фото: Tanjug (Sergei Chirikov, Pool Photo via AP)

"Свака казна још од Римског права, треба да буде индивидуална и базирана на томе шта је нека особа урадила. Казна не може да буде колективна и не може да утиче на оне људе који нису направили прекршај. Мислим да из стручњачи из WADA то добро разумеју. Ако неко од њих доноси одлуке о колективном кажњавању, мислим да се може претпоставити да темељ такве одлуке није брига о чистоти међународног спорта, него политичка одлука, која нема никакве везе с интересима спорта или олимпијскога покрета", рекао је Путин после састанка Нормандијске четворке у Паризу и најавио жалбу.

Медведев је казао:

"Немогуће је игнорисати одлуку Међународне антидопинг агенције која се тиче наших спорсиста. Нећу сада спроводити детаљну анализу, али не тако давно сам рекао да је очигледно, што се тиче руске стране и наше спортске заједнице, да постоје проблеми са допингом и то не може да се порекне".


Иначе, “најзаслужнији” за све ово што трпе руски спортисти је Григориј Родиченков. Он је 10 година био на челу Руске антидопинг агенције, од 2005. до 2015. године. За 10 година на челу агенције помогао је да се развију и дистрибуирају забрањене супстанце хиљадама руских спортиста. Њега је новембру 2015. године суспендовала WADA зато што је учествовао у лажирању тестова под покровитељством државе. После допинг скандала пребегао је у Америку 2016, где је проговорио као сведок сарадник и открио најмрачније тајне руског допинга, истакавши да је са програмом био упознат чак и Владимир Путин лично. Наравно, Американци су били и најбучнији заговорници тога да WADA Русима одерди што строжу казну. Први човек Антидопинг агенције Сједињених Држава Травис Тајгард рекао је да Светска антидопинг агенција мора да буде оштрија и забрани свим руским спортистима учешће на Олимпијским играма. Русија је као земља суспендована из свих атлетских такмичења од 2015. године, а поједини спортисти су добили дозволу да се такмиче под неутралном заставом. Исти случај је у појединим другим спортовима, а руски спортисти су као неутрални учествовали на Зимским олимпијским играма у Пјончангу.

Он је за Тајмс дао изјаву после одлуке коју је донела WADA.

- Дуго сам чекао ову одлуку кршења антидопинг кодекса Русије на Олимпијским играма. Преваре, лажи, фалсификовање незамисливих размера у потпуности су кажњени. Али то није све. Они који су уплетени у корупцију у атлетици, дизању тегова, скијању, биатлону, бобу... требало би да буду кажњени ретроактивно. Резултате Олимпијских игара у Лондону и Сочију би требало реписпитивати, узимајући у обзир нова сазнања која су данас доступна. Постоји читава генерација чистих спортиста који су напустили своје снове и изгубили награде због руских превараната. Морамо предузети најодлучније акције да обновимо правду у спорту - рекао је Родиченков.


Фелпс: Дошло је време за реформе у антидопинг агенцији

Легендарни амерички пливач Мајкл Фелпс изјавио је још прошле године да је дошло време за реформе у Светској агенцији за борбу против допинга (WADA). Фелпс је освојио 23 златне медаље на Олимпијским играма, а често су његови невероватни резултати били под лупом јавности.

"У Белој кући је одржан велики састанак о будућности антидопинг покрета. Лепо је видети да су спортисти учествовали у томе, а чули су се њихови гласови. Дошло је време за реформу WADA," написао је Фелпс на Твитеру.

Фото: Youtube Printscreen

Наиме, последњег дана октобра прошле године одржан је састанак у Белој кући уз учешће представника Америчке агенције за борбу против допинга (USADA) и бројних спортиста. Састанак је организован после одлуке ЊАДА да врати лиценцу руској агенцију за борбу против допинга (RUSADA). Извршни одбор WADA је 20. септембра одлучио да RUSADA поново добије пуноправан статус, кога је лишена у новембру 2015. године.

Фелпс се сада бави борбом против депресије и допинга. Чудно, тек пошто је завршио успешну каријеру, а сви се сећају и његовог интервјуа за ЦНН када је изјавио да мисли да никада није био део трке "у којој су сви такмичари били 'чисти'", алудирајући на то да је барем неко од противника у свакој појединачној трци био допингован.


Све је то лепо, али он у САД има статус заштићеног сведока и то у држави која је, такође позната по допинг аферама (посебно у атлетици), али и чији спортисти су привилоговани, па чак и изузети од допинг тестова. Такође, све се поново дешава пред Олимпијске игре, као и пред прошле у Рију, а такмичење под државном заставом је и више од спорта, то је и част, тако да ће ова одлука погодити и оне поштене, чисте спортисте, који ће изгубити прилику да се такмиче под својом заставом и слушају своју химну. А, наши спортисти су то осетили на својој кожи. Међу њима је и Вања Грбић. Нису могли да се надмећу због санкција, а на ОИ у Барселони такмичили су се под неутралном заставом. И тада је, као и сада политика умешала прсте у спорт, а основни постулати олимпизма су одавно погажени. Једноставно, ако се не слажете с нечијом политиком, ви га елиминишете тако да убијете баш оно што може да промовише ту државу на прави начин, а то је управо спорт.

Видећемо шта ће бити од најаве WADA да ће покренути истрагу о свим учесницима Најкијевог Орегон пројекта, након одлуке Антидопинг агенције Сједињених Држава о четворогодишњој суспензији која је изречена тренеру Алберту Салазару због кршења антидопинг правила. Амерички стручњак, у сарадњи са Најкијем, покренуо је пројекат у којем се концентрисао на рад са атлетичарима којима су специјалност  дуже стазе. Између осталог, Салазар је сарађивао са Мохамедом Фарахом, најтрофејнијим британским атлетичарем, у периоду од 2011. до 2017. године. USADA је истрагу започела 2015. године, а 2017. када су Салазар и Фарах окончали сарадњу, 61-годишњи тренер први пут је јавно оптужен за кршење правила. Мало након тог догађаја Фарах се оградио од било какве умешаности у то за шта је његов тренер оптужен. Поред Салазара, на четири године је суспендован и доктор Џефри Браун, ендрокринолог који ради за Најки, а сарађивао је и са великим бројем атлетичара.

Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести