Дудаш нови спортски директор САС-а: Нова улога, а мотиви вечни

НОВИ САД: Један од најбољих српских атлетичара у историји краљице спортова, десетобојац Михаил Дудаш именован је за спортског директора Српског атлетског савеза. Именовањем 33-годишњег атлете из Новог Сада заокружена је организациона структура једног од најтрофејнијих спортских институција у Србији.
d
Фото: sas.org.rs

- Да ме је неко питао у којој улози себе видим у атлетском свету, после такмичарске каријере, рекао бих у улози спортског директора –прихватио је разговор за Дневник Михаил Дудаш, напомињући да је то први контакт са медијима у новој улози. - Не мислим да је у Савезу потребно нешто велико да се мења, нити ја имам ту амбицију. Могу да пружим логистичку подршку, да комуницирам са атлетичарима, са тренерима, да дам свој допринос, на основу знања које сам стекао, не само у атлетици већ и кроз студије, али и одређена искуства која сам стекао. Даћу све од себе да успоставим контакт на различитим нивоима, од такмичара, тренера, клубова, до министарства и Олимпијског комитета и свих врхунских структура и институација које су ту да подрже Савез и атлетику, јер то атлетика као базични спорт и заслужује.

Дудаш је државни рекордер у десетобоју, освајач пет медаља на континенталним и светским првенствима, од јуниорског узраста до сеноирске конкуренције. Освајањем бронзане медаље на Европском првенству у Амстердаму 2016. године освојио је и национално признање. Односом према обавезама, али и према супарницима на такмичењима постао је узор генерацијама својих следбеника.


Од школског до републичког функционера

Михаил Дудаш је још као активан такмичар биран на место председника Школског спортског савеза Војводине. Упркос такмичарским обавезама, успешно је одговорио на изазове у тој организацији.  

-Најпре сам се нешто нећкао, сам се, обавеза је то велика – искрено ће Дудаш. -Прохватио сам јер сам желео да видим како функционишу ствари у том сегменту. Да нешто ново научим, да уз студије стекнем и искуство из праксе. Та позиција ми је пуно помогла и научила како функционишу одређене државне структуре, како функционишу савези, како њихови чланови или управни одбори, скупштине. Упознао сам се са појмовима који ће ми у животу требати. Тих осам година у два мандата дали су ми ветар у леђа у широком спектру мојих интересовања.


-У српској атлетици постојале су осцилације у времену када су велики резултати стварани. Имали смо екипу 80-их, па после затишја и екипу 90-их година, али смо све до средине прве деценије новог века чекали на генерацију са Иваном Шпановић на челу, чији сам и ја део. Сада тог размака нема, стигла је нова генерација хвале и честитања вредна. Атлетика је сада у одличној ситуацији, освојили смо четири медаље на Европском првенству у Минхену. Долази млада генерација са Адрианом Вилагош и Ангелином Топић, долази Теодора Боберић, долази озбиљна генерација која ће још боље резултате да постиже. То јесте мотив, али и обавеза, да шансу искористимо и обезбедимо све потребне услове да наш спорт подигнемо на још виши ниво.

Резултатима на стазама и залетиштима широм планете исписао је каријеру која је сведочила да Србија има спортског хероја којим се поноси и на основу чијих домета свету може да понуди сву лепоту озареног лица српске краљице спортова. Искуства и познанства на такмичењима и око арена у којима је стицао поштовање својих противника, понудио је кровној организацији спорта коме је поклонио најлепши део живота.       

Фото: Privatna arhiva


Јевросимовић и Бранковић, добитна комбинација

Поверење Дудашу указали су сви у САС-у, које предводе дугогодишњи функционери, председник Веселин Јевросимовић и директор Слободан Бранковић.

-Од 2008. године и доласка Бранковића и Јевросимовића Савез је у успону, о чему најбоље сведочи оргханизација великих међународних такмичења, као што су континентално и светско дворанско првенство у Београду. Имамо сјајну подршку Министарства и Олипијског комитета. Све службе у свим секторима Савеза организоване су у духу савременог света, имамо диван атлетски центар на Бањици. Морам да издвојим и ангажман селектора Едина Зуковића који је максимално посвећен у раду са репрезентативцима. Биће ми задовољство радити у таквом окружењу које је заиста на највишем нивоу.


- Један од најважнијих сегмената у грађењу каријере јесте умрежавање са људима. Када сам почео да студирам на Колеџу у Лондону студенти су имали примедбу на руковоство Колеџа што није више радило на тој конекцији у време експлозије вирусне пандемије. Ако желимо јаке каријере, морамо да имамо јака познанства. Ради се о томе да можеш да се обратиш некоме кога познајеш годинама, на основу поверења које је стварано у оба смера. У току каријере сам свима желео да дам до знања да сам опасна конкуренција на терену, али и да сам добар пријатељ ван терена. Нигде нисам врата иза себе затварао. Мислим да су се у Савезу и руководили тиме да ми понуде улогу спортског директора, што сам са задовољством и прихватио – завршио је свој први интрвју у улози спортског директора САС-а, прослављени српски вишебојац Михаил Дудаш.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести