ЕП Нови Сад: Стефан Јоксић у финалу

Првог дана Европског првенства у асоцијацији Светске карате федереције, на којем се окупило 532 такмичара из 51 земље, каратисти и каратисткиње Србије забележили су половичне резултате.
Andriana Vićovac (desno) u meču sa Čehinjom Dostalovom/ F. Bakić
Фото: Ф. Бакић/Андриана Вићовац (десно) у мечу са Чехињом Досталовом

Највише се очекивало од Слободана Битевића (категорија 84+ килограма), а он је добро започео шампионат. У првој борби је с 1:0 савладао Грка Кукуритакиса, а у другој Словенца Јоксимовића с 4:0. У трећој борби, међутим, Битевића је савладао Грузијац Арканија с 2:0.

У категорији до 84 килограма, наш Урош Мијалковић био је бољи на старту од Аустријанца Хоермана (1:0), затим је тукао Енглеза Отоа (6:1), али је у трећој борби стао, као и Битевић, пред Украјинцем Чоботаром. Било је 2:2, а Украјинац је прошао даље после судијског гласања.

Дан српског каратеа поправио је Стефан Јоксић у категорији до 67 килограма, који је ушао у финале, славивши у пет узастопних борби. На почетку такмичења, Јоксић је био бољи од Бугарина Ривова и то после 0:0, уз пролаз после судијског гласања. Уследила је добра Јоксићева борба против Грка Гидакоса, којег је савладао са 4:1, а онда је у трећем и четвртом колу, у мечевима с Данцем Матијасеном и Азербејyанцем Архаларзадеом, борбе завршавао 0:0, али је поново био фаворит код судија.

Пети меч на Европском првенству био је најзанимљивији и довео је до кључања велику салу Спенса. После уводног испитивања снага, Аустријанац Покорни је водио 2:0 и чувао ту предност све до последњих 30 секунди. Немајући шта да изгуби, Јоксић је напао ривала, брзо изједначио, а онда неколико секунди пре истека времена још једном преварио свог ривала и прошао у финале резултатом 5:2.

У категорији до 60 килограма нисмо имали среће. Наш Марко Антић је већ у првом мечу после 0:0 остао без пролаза против Азербејџанца Ферзалијева, поред судијске одлуке

Што се наших каратисткиња тиче, Андриана Вићовац радила је добро у категорији преко 68 килограма. Најпре је била боља од Пољакиње Хараст, затим од Чехиње Достолове са 8:0, па од Италијанке Феракути (2:0), а поражена је у четвртом мечу од Гркиње Хакилиду са 2:1, али је прошла у репесаж.

Сања Цвркота је у категорији до 68 килограма у првом мечу добила Чехињу Ружичкову са 6:1, у другом је после 0:0 и гласова судија иза себе оставила Немицу Кнер, али ју је у трећој рунди зауставила Швајцаркиња Курићи са 2:1.

Андријана Васовић је прошла у репесаж у категорији до 61 килограма. У првој рунди је, после 0:0 и гласова судија, прошла Летонку Корнишову, па Мађарицу Вајду са 2:1 у другом колу, а у трећем је поражена од Францускиње Игнас која је ушла касније у финале (2:3) и “повукла” у репесаж нашу репрезентативку.

Млада Дуња Максић у категорији до 55 килограма победила је на старту такмичења Аустријанку Еласвуд са 3:0, али је одмах затим поклекла пред Луксембуржанком Варлинг (1:2) и завршила такмичење, а слично је било и са Јеленом Миливојчевић, у категорији до 50 килограма. Миливојчевићева је у првом колу савладала Италијанку Дамолидео, али ју је већ у наредном мечу са 1:0 савладала Румунка Поп и ту је био крај за нашу каратисткињу.

М. Ристић

Програм петак

9 - 10 часова: Кате екипно - елиминације и репесаж (м, ж)

10 часова: Кумите екипно - елиминације (м)

13 часова: Кумите екипно - елиминације (ж)

15 часова: Кумите екипно - репесаж (м, ж)

17 часова: Пара карате - све категорије

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести