ЕП у планинском бициклизму: Савић–Поповић заузела 21. место

НОВИ САД: Другог дана Европског првенства у планинском бициклизму у Новом Саду одржане су елиминатор трке у којој је Србија имала 12 представника, седам девојака и петорицу момака.
b
Фото: Aleksandar Roman završio na 22. poziciji/Dnevnik (K. Bugarski)

На Петроварадинској тврђави на стази од 1,4 км уз 29 метара успона, занимљиве и динамичне трке донеле су публици, која је бодрила све учеснике, не само домаће, доста узбудљивих момената – од неизвесних финиша, готово немогућих претицања, кварова, разочарања фаворита, али нажалост и падова.

Срећом, није било озбиљнијих повреда, а прашина се није спуштала неколико сати јер је формат ове трке такав да најпре сваки учесник креће у размаку од десет секунди у квалификацијама, после којих се формирају групе од осмине финала. Свака има четири учесника, од којих двоје најбржих пролазе у следећу фазу, а друго двоје су елиминисани.

Наши нису успели да се домогну четвртфинала, а најбољи пласман остварила је Теодора Савић–Поповић заузевши 21. позицију. Ања Никитовић била је на крају 25, а иза ње су се редом пласирале Ивана Костић, Јована Радовановић, Лана Гавриловић, Бојана Јовановић и Маја Савић, која је била последња, на 30. месту. Од мушких представника најбољи је био Александар Роман који је обезбедио 22. позицију, једну испред Давида Демера, док је Никола Бренесел био 26. Марко Праштало и Михаил Бајев нису прошли квалификације.

До титуле европских шампиона дошли су актуелна светска вицешампионка Италијанка Гаја Тормена која је у великом финалу круг прешла за минут и 55 секунди, док је у мушкој конкуренцији злато припало Холанђанину Жерому ван Еку пошто је био најбржи од четворице у последњој трци резултатом 1:43,39. Власница светске бронзе Фем ван Емпел из Холандије освојила је сребро (2:01,11), док је треће место припало Украјинки Ирини Поповој (2:01,49).

Првакиња света, Францускиња Исар Меде није успела да се нађе у борби за медаљу, јер је у својој полуфиналној групи у фото–финишу била трећа. Ни шампион света у мушкој конкуренцији Тито Перин Ганије из Француске није имао среће, завршио је на најнезахвалнијој, четвртој позицији (2:00,44). Његов земљак Лоренцо Сере постао је вицешампион Европе (1:46,58), а на најнижем степенику победничког постоља нашао се Швеђанин Јоел Бурман (1:48:37).

К. Бугарски

Финала

Субота:

11–12:15 Јуниори

13–14:15 Јуниорке

16–17:30 Млађи сениори

Недеља:

10:30 – 12 Млађе сениорке

13 – 14:40 Главна трка, сениорке

16 – 17:40 Главна трка, сениори

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести