Ферстапен победом у Јапану освојио другу титулу у Ф1 (ВИДЕО)

ТОКИО: Возач Ред Була, Холанђанин Макс Ферстапен, освојио је данас другу узастопну титулу у шампионату Формуле 1, пошто је победио у трци за Велику награду Јапана на стази Сузука.
f
Фото: Youtube Printscreen

Холанђанин је тријумфом у Јапану остварио 32. победу у каријери и 12. у сезони. Трка, која је почела је по јакој киши и лошој видљивости, прекинута је већ у трећем кругу после излетања са стазе возача Ферарија, Шпанца Карлоса Саинца.

Настављена је после више од два сата. Према правилима трка је морала да буде завршена за три часа, али би се возачима доделио мањи број бодова.

Међутим, одлучено је да се возачима доделе сви бодови, што је Ферстапену донело другу титулу у Ф1.

Друго место у Јапану припало је Мексиканцу Серхиу Перезу из Ред Була, који је до те позиције дошао после казне од пет секунди за возача Ферарија Шарла Леклера. Леклеру је на крају припало треће место.

Четврти је трку завршио Естебан Окон из Алпина, а пето место је припало Британцу Луису Хамилтону из Мерцедеса.

Бодове су још освојили Немац Себастијан Фетел (Астон Мартин), Шпанац Фернандо Алонсо (Алпин), Британац Џорџ Расел (Мерцедес), Николас Латифи (Вилијамс) и Ландо Норис (Мекларен).

Ферстапен је четири трке пре краја шампионата освојио 366 бодова, док је Перез други са 253.

Наредна трка у шампионату Ф1 биће вожена 23. октобра за Велику награду САД у Остину.

Ферстапен: Имали смо невероватну сезону, хвала свима

Возач Ред Була Холанђанин Макс Ферстапен изјавио је да је његов тим имао невероватну сезону у шампионату Формуле један, преноси "Би-Би-Си".

Ферстапен је данашњим тријумфом на Великој награди Јапана освојио другу узастопну титулу у Ф1 четири трке пре краја шампионата.

"Ово је лудо, веома помешане емоције. Освајање титуле, какву годину смо имали. Веома сам захвалан свима који су дали допринос овом успеху, цео тим је радио. Осим тога, рад који смо имали са Хондом сваке године са сталним напретком је веома емотиван, посебно овде", рекао је Ферстапен после трке.

Друго место у Јапану припало је још једном возачу Ред Була Мексиканцу Серхију Перезу. Он је стигао до другог места пошто је Шарл Леклер из Ферарија добио казну од пет секунди.

"Борба је била веома тешка. Покушао сам да обиђем Леклера на крају, али и он је желео да буде испред, што је у реду. Казна је била поштена", рекао је Перез.

Леклер је честитао Ферстапену на новој титулу у Ф1.

"Велике честитке Максу на његовој другој титули. Максова титула била је само питање времена. Очекивали смо да освоји титулу. Сада ћемо користити последњих неколико трка да постанемо бољи тим", закључио је Леклер.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести