Гетлин збацио Болта са трона

ЛОНДОН: Амерички спринтер Џастин Гетлин освојио је прво место у финалној трци на 100 метара за мушкарце на светском првенству у Лондону, збацивши Јамајчанина Јусеина Болта са трона на којем је до сада суверено владао.
getlin i bolt1, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Martin Meišner)

Друго место освојио је такође Американац Кристијан Колман, а Болт је на циљ стигао трећи.

Гетлин је на циљ стигао за 9,92 секунди истрчавши своју најбољу трку у сезони, Колман је трчао 9,94, а Болт 9,95.

Болт је још раније је најавио да би Светско првенство у Лондону лако могло бити његово последње такмицење у каријери, а после 11 златних медаља, каријеру је завршио са бронзаном медаљом.

Фото: Tanjug (AP Photo/David J. Phillip)

Четврте титуле првака света Болта је опет коштао лош старт. Као и у полуфиналу, успео је у финишу да надокнади већи део заостатка, али није имао довољно времена ни снаге да у фото-финишу престигне Американце.

Гетлин је други пут у каријери освојио златну медаљу на Светском првенству, прву од Хелсинкија 2005. године. То му је било последње злато у каријери, током које је два пута био суспендован због допинга.

Његов 21-годишњи земљак Колеман је освојио прву медаљу на великим такмичењима у каријери. До сада је био само трећи на Панамеричким јуниорсим играма и првак Америка до 23 године у штафети.

Колеман је овог 5. августа два пута у року од три сата био бржи од светског рекордера Болта, јер га је победио и у полуфиналној трци за једну стотинку.

Болт је тако остао без круне најбржег спринтера на свету пред пензију, а остао је на три титуле првака света на 100 метара (Берлин 2009, Москва 2013, Пекинг 2015).

Шансу да се пензионише као шампион имаће у штафети 4х100 метара, која је на програму следеће суботе.


Гетлин се поклонио Болту

Иако му је највећи ривал више од десет година, Џастин Гетлин се поклонио Јусеину Болту након што га је коначно победио.

Гетлин је победу прослављао утишавајући публику ставивши прст преко усана, али када му је пришао Болт да му честита, Американац се поклонио вероватно најбољем атлетичару свих времена.

Након тога су се загрлили, а Болт му је уз благи осмех приликом честитања и шапнуо нешто.


Литвански атлетичар Андрус Гуџијус освојио је златну медаљу у бацању диска на Светском првенству у Лондону.

Гуџијус је до злата стигао хицем од 69,21 метар. Њему је то прва титула светског првака.

Данијел Штол из Шведске је освојио сребрну медаљу резултатом 69,19 метара.

Њему је за само два центиметра измакло злато и могућност да постане први атлетичар из Шведске који је освојио титулу првака света у бацачкој дисциплини.

Бронзану медаљу освојио је Американац Мејсон Финли хицем од 68,03 метра. Бранилац титуле из Пекинга, Пољак Пјотр Малаховски такмичење завршио на петом месту (65,24).

Јужноариканац Луво Мањонга нови је светски првак у скоку у даљ, пошто је вечерас скоком од осам метара и 48 центиметра освојио златну медаљу на Светском првенству у Лондону.

Сребрну медаљу освојио је Американац Џарион Лосон с прескочених 8,44 метра. Бронза је отишла у руке Рушвалу Самаију из Јужне Африке који је скочио 8,32 метра.

Четврто место освојио је Рус Александр Менков (8,27), који се у Лондону такмичио као неутрални спортиста.

Атлетичарка из Етиопије Алмаз Ајана освојила је златну медаљу у трци на 10.000 метара на Светском првенству у Лондону.

Оимпијска шампионка из Рио де Жанеира и светска рекордерка на 10.000 метара, кроз циљ је прошла после 30 минута и 16,32 секунде.

Светски медији су њен долазак у Лондон описивали као мистерију, јер нико није могао да претпостави шта може од ње да се очекује пошто у 2017. години није имала нити једно званично време на 10.000, а мучиле су је и повреде.

Она је за 46,37 секунди била бржа од земљакиње Туренеш Дибабе, која је освојила сребрну медаљу. Бронза је отишла у руке Агнес Тироп из Кеније са 31:03,50.

Судбину Болта избегао је дан раније феноменални Британац Мо Фарах. Иако су се ривали уротили да га невиђеним темпом сломе у трци на 10.000 метара и скину са трона, у томе нису успели. Фарах је одбранио светску титулу на 10.000 метара, после тријумфа у Москви 2013. и Пекингу 2015.

Искористио свој препознатљиви финиш да освоји јубиларну 10. златну медаљу на првенствима света и Олимпијским играма, а 15. ако се рачунају и шампионати Европе.

Он је прошао кроз циљ у времену 26:49,51 минута, Џошуа Чептегуи из Уганде био је други са 43 стотинке заостатка, док је Кенијац Пол Тануи (26:50,60) заузео треће место.

Мо Фарах је последњи пораз на СП, ЕП или ОИ доживео још у Даегуу 2011. на 10.000 метара. На ОИ у Лондону и Рију освојио је "дупле круне", као и на претходна два СП.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести