Хамилтон славио у Барселони и вратио се на прво место

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у Барселони у трци за Велику награду Шпаније у шампионату Формуле 1.
hamilton1, fonet
Фото: FoNet

Британац је на стази Каталуња тријумфао испред тимског колеге Валтерија Ботаса и управо од њега преузео челну позицију у генералном пласману.

Ово је била пета трка у сезони, а уједно и пета трка у којој је пар Мерцедеса Хамилтон и Валтери Ботас заузео прве две позиције.

На подијум се попео још Макс Ферштапен из Ред Була, а иза њега редом су завршили возачи Ферарија Себастијан Фетел и Шарл Леклер, Пјер Гасли (Ред Бул), Кевин Магнусен (Хас)... 

Хамилтон је до прве позиције дошао престигавши тимског колегу, који је имао пол позицију. Трећи на старту био је возач Ферарија Себастијан Фетел, али је он на крају завршио на четвртом месту. Иза Фетела био је његов клупски колега Шарл Леклер, док су Топ 10 још попунили Гасли, Магнусен, Саинц, Квјат, Грожан.

Возачем трке проглашен је Ферстапен, који је успео да надигра оба возача Ферарија – Фетела је престигао током трке, а Леклера задржао иза себе и заслужено отишао на подијум.

Фото: FoNet

Трка је одлучена на самом почетку, када је Хамилтон престигао Ботаса и ту позицију задржао до самог краја. Финац је такође био добар, али није успео да престигне Британца и остао је на другој позицији по трећи пут ове сезоне.

Фетел се доста мучио током трке и падао и на 7. позицију, али је на крају завршио као четврти, што се, гледајући данашњу вожњу, за њега може назвати коликим-толиким успехом.

Најзанимљивији детаљ трке у Барселони, ако се тако може назвати, десио се око 46. круга, када су се сударили Ландо Норис и Ленс Строл, те обојица испали са стазе и завршили трку.

Сејфти кар је дуго био присутан, а када се коначно склонио са стазе до краја је остало 15ак кругова, у којима нисмо видели ништа занимљиво у самом врху.

Хамилтон је трећом победом у сезони стигао до 111 бодова и сада има шест више од Ботаса. Ово је Британцу била трећа победа у сезони, па је тиме престигао Ботаса по броју тријумфа.

Наредна трка Формуле 1 вози се 26. маја за Велику награду Монака у Монте Карлу.

Фото: FoNet

Поредак возача 2019:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 112

2. Валтери Ботас (Финска) 105

3. Макс Ферстапен (Холандија) 66

4. Себастијан Фетел (Немачка) 64

5. Шарл Леклер (Монако) 57

6. Пјер Гасли (Француска) 21

7. Кевин Магнусен (Данска) 14

8. Серхио Перес (Мексико) 13

9. Кими Раиконен (Финска) 13

10. Ландо Норис (Велика Британија) 12

Поредак конструктора 2019:

1. Мерцедес 217 

2. Ферари 121 

3. Ред Бул 87 

4. Мекларен 22 

5. Рејсинг Поинт 17 

6. Хас 15 

7. Алфа Ромео 13 

8. Рено 12 

9. Торо Росо 6

Хамилтон: Пишемо историју

Луис Хамилтон рекао је да је срећан због победе у Шпанији и зато што учествује у писању историје тог спорта.

"Морам да похвалим овај невероватни тим. Пишемо историју, имамо пет двоструких победа, поносан сам на то и на напоран рад сваког члана тима. Било је тешко у прве четири трке, ово је сјајан болид, ми се увек слажемо, успели смо да решимо све разлике и добро изађемо из прве кривине", рекао је Хамилтон после трке.

Он је трећи пут узастопно победио на стази у Барселони и преузео је прво место у генералном пласману од тимског колеге Валтерија Ботаса.

"Старт је био занимљив, било је близу, видео сам да црвени болид иде иза Валтерија и мене и нисам тачно знао где су, али сам и знао да Валтери може да прође и морао сам да пазим. На поновљеном старту (после безбедносног возила), имали смо један одлазак у бокс и покушавао сам да одржим гуме топлим и да забележим најбржи круг на свежим гумама - целе сезоне нисам имао најбржи круг", навео је Хамилтон.

Ботас је рекао да је изгубио трку на старту.

"Било је прилично тесно, али изгубио сам на старту, било је чудно на почетку. За екипу је ово невероватно, пета двострука победа је заиста добра ствар. Освојио сам бодове и то је важно, сваки бод ће се рачунати, али морам да откријем шта се догодило на старту", рекао је Ботас.

Треће место заузео је Макс Ферштапен из Ред Була.

"Била је незгодна прва кривина и мало сам се повукао, што ми је омогућило добру позицију за наредне три кривине. Али, Мерцедеси су били сувише брзи. Задовољан сам пласманом на подијум", рекао је Ферштапен.

Упитан због чега током изјава стоји испред Мерцедесовог болида 44, који вози Хамилтон, Ферстапен је рекао: "Само гледам, желим да видим шта је другачије од мог болида".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести