Имена улица и тргова по спортским асовима

Још на оснивачкој скупштини Асоцијације спортских ветерана Новог Сада, потписима 35 врхунских спортиста, стручњака, доктора, новинара и спортских радника, подржан је предлог да улице Српске Атине и спортски објекти понесу имена овдашњих спортских легенди.
Приватна архива/ Славко Обадов и Зоран Панчић у Кући спортских легенди
Фото: Приватна архива/ Славко Обадов и Зоран Панчић у Кући спортских легенди

- У свету су веома цењени велики спортски резултати на олимпијским и светским првенствима, њихови освајачи су награђивани и одликовани, а подижу им се и споменици. И код нас се то поштује, али још увек нема систематичности у начину одавања почасти. Само неколико улица у Новом Саду понело је имена по спортистима. Зато је Асоцијација усвојила Правилник о признањима, где се прецизно градирају резултати, од олимпијских игара, светских и европских првенстава, па до светских рекорда. Поштујући те принципе, предложили смо да улице и објекти понесу имена наших преминулих колега - рекао је професор др Славко Обадов, председник скупштине Асоцијације.

Реализујући одлуке скупштине, Управни одбор Асоцијације конкретизовао је предлоге.

- Предлажемо да се у што скорије време донесе одлука да Градско стрелиште понесе име Бранислава Лончара, првака Европе и најтрофејнијег селектора стрелаца, yудо дворана у СПЦ „Војводина“ име Светозара Драже Михаиловића, најтрофејнијег новосадског тренера уопште, а мала дворана, име Жарка Петровића, најбољег одбојкаша света своје генерације. Предложили смо и да пролаз од Булевара Цара Лазара, поред Спенса, Променаде и стадиона „Карађорђе“, до Улице Димитрија Туцовића и Трга Царице Милице, понесе име Пролаз Новака Рогановића, фудбалера и освајача златне олимпијске медаље у Риму 1960. године – истакао је Зоран Панчић, председник Управног одбора Асоцијације.


Италијани се одужили Петровићу

- У већини земаља света првом освајачу златне медаље подигнути су монументални споменици. Жарку Петровићу, славном одбојкашу, у италијанском граду Сполету, на тргу испред дворане која носи његово име, постављена је и спомен плоча- Београд је, по имену Светозара Драже Михаиловића, дао име једној улици, па се искрено надамо да ће се и Нови Сад ускоро, усвајањем наших предлога, одужити својим најславнијим и најтрофејнијим спортистима и тренерима – рекао је др Обадов.


Сви претходни предлози су већ упућени комисији за давање назива улица и делова града.

- Поред наведеног пролаза, на овој локацији налази се сличан пролаз од Спенса до Булевара ослобођења, који иде дуж стадиона и Променаде, а испред је трг. Сугеришемо да трг и овај пролаз понесу име неког од славних фудбалера Војводине, освајача олимпијских или европских медаља (Илија Пантелић, Добросав Крстић, Здравко Рајков, Александар Козлина, Тодор Тоза Веселиновић). Додуше, ову одлуку треба донети у консултацији с Удружењем ветерана ФК Војводина. У међувремену је преминула и двострука светска рекордерка и првакиња света у стрељаштву Десанка Пешут Перовић, па смо упутили предлог да једна улица понесе њено име – закључио је Панчић.

Тим поводом др Обадов је додао:

- Првобитно смо предложили да се простор око Факултета спорта успостави као Олимпијски парк, али су нам урбанисти одговрили да је то технички тешко извести. Прихватили смо њихов предлог да се Олимпијски парк, у ком би се налазила олимпијска чесма, оформи поред Спенса, на простору где је био Дино парк - нагласио је наш прослављени yудиста.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести