Историјских успех кик-боксера Србије на јуниорском Светском првенству

На недавно одржаном Светском првенству у кик-боксу за јуниоре и млађе јуниоре у Лиду ди Јесолу (Италија), српски репрезентативци остварили су сјајан успех, освојивши укупно 26 медаља (14 златних, четири сребрне и осам бронзаних).
с
Фото: КБСС

Наши представници најбоља остварења имали су  у ринговним дисциплинама (К1 и лоу-кик), док су у укупном пласману рачунајући и тзв. меке дисциплине, заузели високо седмо место на изузетно јаком шампионату, на коме је учествовало 65 земаља. Кик-боксери су поставили нови рекорд када су у питању досадашња велика такмичења у овом спорту.

Миодраг Јотић, председник Кик-бокс савеза Србије и пионир овог спорта у нашој земљи, истакао је да овакав успех, ипак, није толико изненађење, с обзиром на то да смо у овом спорту увек били високо котирани.

- Годинама уназад, високо смо се котирали у ринговним дисциплинама и били одмах иза Русије. Стицајем околности, Руси и Белоруси нису могли да учествују на СП због санкција и у тој ситуацији дали смо све од себе и остварили убедљиво најбољи пласман и рекорд по броју освојених медаља наше репрезентације од када она постоји - рекао је Јотић.

Овакав успех посебно радује с обзиром на то да је кик-бокс, на седници Међународног олимпијског комитета у Токију, препознат као олимпијски спорт. Јотић је истакао да постоје велике шансе да у будућности наше такмичаре гледамо и у програму ОИ.

- Кик-бокс сада може да буде предложен од стране домаћина ОИ, јер су сви други параметри за добијање статуса олимпијског спорта испуњени, почев од масовности.

Основа добрих припрема за велика такмичења је добра организација стручног штаба, на челу са селектором Срђаном Радуловићем. Наши борци су се за достигнућа спремали у спортском кампу „Караташ„.

- Наш спорт се већ дуго котира као један од најуспешнијих неолимпијских, па смо, захваљујући Министарству омладине и спорта, припреме увек одржавали на различитим местима. Основу припрема чинио је изузетно добар рад читавог тима, стручног штаба и селектора Радуловића. Овог пута смо тренирали у Караташу, међутим, морам да напоменем да није толико важно само место за рад, колико је то квалитет бораца. Ми то имамо, зато су и резултати ту.

У репрезентацији влада права хармонија када је атмосфера у питању.


Следи Европско првенство

Када је у питању ова календарска година, на КБШ-у остаје да организује још једно такмичење у дисциплини кик-лајт. Оно што такође следи, јесу припреме сениора које ће да уследе крајем месеца, такође у Караташу, а потом је на реду Европско првенство за сениоре, које ће се одржати у Турској, почетком новембра.

- Циљ нам је да у овом ритму наставимо, упркос мањку новца који нас тренутно кочи. Верујем да ћемо тај проблем да пребродимо и одемо на првенство у Турску с планираним бројем такмичара


- Морам да истакнем беспрекоран однос такмичара према наступу у репрезентацији. Сви наши представници, како они који су имали меч неког дана, тако и они који то нису, међусобно се се бодрили све време и таквим приступом направили успех, какав Србија не памти.

Српски представници у Италији су побеђивали такмичаре из читавог света, а како је спорт често непредвидив, неки од највећих фаворита остали су без медаље већ после прве рунде, док су други, фаворити из сенке, успели да изненаде и оките се одличјима.

- Наш резултат добија на значају због чињенице да су неки од дебитаната врло лако дошли до првих великих медаља. Имамо ситуацију у којој су они, од којих се очекивало да направе такав резултат, губили у првом колу, док су други, који су наступили први пут, пружили максимум и стигли до подвига, што је заиста невероватно - закључио је Миодраг Јотић. 

        С. Ковачевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести