Јакуб Качмарек победник 16. трке Београд-Бањалука

БАЊАЛУКА: Јакуб Качмарек, бициклиста пољске екипе ''Мазовше серце Полски'', победник је 16. трке "Београд - Бањалука" и тако поновио успех из 2020. године, када је такође славио на улицама највећег града Републике Српске.
biciklizam
Фото: pixabay.com, ilustracija

Он је у последној петој етапи воженој од Дервенте до Бањалуке успео да надокнади три секунде заостатка иза Ленарда Тужела из белгијског тима ''Тарталето'' и донео свом тиму трећу узастопну победу на овој трци.

''Срећан сам због победе, мој тим је одрадио заиста добар посао и заиста ми је драго што сам поново био најбржи. Срећан сам исто као и пре две године када сам стигао први. Све похвале за организацију трке'', рекао је Качмарек.

У генералном пласману друго место заузео је Ђани Маршан из екипе ''Тартелето Исорекс'', а трећи је био лидер после четири етапе Тужел.

Први на циљ у Бањалуку стигао је Андреас Гуман из екипе ''Тарталето'', други је данас био Патрик Стош из екипе ''Востер'', а трећи Бартош Рудик из Сантика.

Директор трке Владимир Куваља нагласио је да је све протекло у најбољем реду.

''Иза нас је пет тешких етапа, јер смо осам месеци напорно радили и без помоћи градова не бисмо успели у овоме. Посебно хвала полицијама Србије и Српске да заједничким снагама допринесемо да успешно завршимо 16. издање трке. Наравно да сам пресрећан на крају када видим да је све одлично прошло и да су сви учесници задовољни. Бициклисти су се понадали да ће бити опуштено након етапе до Власенице, али су се преварили јер је било изузетно занимљиво'', рекао је Куваља.

Плава мајица, за најбољег брдског возача припала је Михаелу Штајнару из репрезентације Словеније, док је црвена, за најбољег спринтера, завршила код Маријуша Волда из ''Тарталета''.

Зелену мајицу за бициклисту са највише поена освојио је Алан Банашек (Мазовже), док је белу сачувао Валтер Калцони из италијанске ''Галине''.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је поносан на чињеницу да је тај град заједно са организатоприма још једном положио испит добре организације и домаћинства.

''Бањалука је најлепша у пролеће, а ова трка је један од догађаја који је обележавају. Срећан сам што смо угостили такмичаре са пет континената из 24 земље света и што смо још једном били добри домаћини'', рекао је Станивуковић.

Генерални покровитељ ове трке је председница Републике Српске Жељка Цвијановић, а стални партнери у организацији трке су ресорна министарства за спорт Србије и РС, министарства унутрашњих послова Србије и Српске, Представништво Републике Српске у Србији, као и градови домаћини етапа који годинама пружају несебичну подршку организаторима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести