КK Потисје организује Касачки дан у Бечеју: Пета трка у центру пажње

БЕЧЕЈ: Коњички клуб Потисје лане је обележио вредан јубилеј - седам и по деценија организованог бављења коњарством и припало му је, тим поводом, престижно општинско признање „Првоавгустовска награда“.
k
Фото: Kasači uvek privlače pažnju Bečejaca

Тада је дугогодишњи председник клуба Сава Војновић поносно нагласио да се у клубу, мада су тешки услови за рад, стојички боре да коњички спорт, посебно његов касачки део, не доживи судбину неких спортова у граду, који су нестали с мапе.

- Нису времена за славља, мада је у питању био вредан јубилеј, већ за свакодневну борбу да се опстане. Уместо неколико касачких дана годишње, већ деценијама имамо средстава само за један и то скроман. Овогодишњи ће окупити 52 грла у шест трка. Посебно ће бити занимљива пета трка, коју смо посветили покровитељу, Општини Бечеј, а наступиће осам грла, увезених из Италије, Француске и Шведске, која су од награда већ инкасирала између 15.000 и 100.000 евра. И поред нимало завидне ситуације, успели смо да окупимо солидна грла и очекујем да ће посетиоци бити задовољни оним што ће видети у недељу по подне на нашем хиподрому крај Радарске станице - непоправљиви је оптимиста Сава Војновић.

Атрактивна спортска манифестација почиње у недељу, у 15 сати. Улазнице су 200 динара и добија се програм трка. Наградни фонд за сваку трку износи 60.000 динара и поделиће га четири грла у пласману. Што се бечејских грла тиче, учествоваће само четири. Јанош Немет ће наступити с два, а Габор Киш из Гунароша и Роберт Варга, однсно нови тренер у бечејском клубу Александар Топал из Сомбора, са по једним грлом. Нажалост, грло Боривија Јандића се повредило. То је више него скромно у односу на, својевремено,  неколико десетина бечејских коња на стази. Поготово у време када је хиподром био крај бечејског парчета Тисе.

Сада носиоци трка долазе са стране и то из Београда, Вршца, Ниша, Сомбора, Суботице, Чантавира... Домаћин је ових дана обавио завршне радове на уређењу стазе, како би учесници имали што боље услове за такмичење, а посетиоци за уживање. Колико год да је интерес за коњарство, из финансијских разлога, опао међу одгајивачима, занимање за коњички спорт међу присталицама је и даље завидно, па се очекује да ће недељну манифестацију посетити пар хиљада гледалаца из Бечеја и ближе околине. Подсетимо, прва касачка трка стартује у 15 сати, а потом ће на сваких пола сата јездити касачи са сулкама у новој трци.                                    

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести