Куглашки клуб Славија из Ковачице на стазама успеха

Куглашки клуб Славија из Ковачице 1. децембра прославиће вредан јубилеј – 85 година постојања, мада куглање у овој јужнобанатској варошици има нешто дужу традицију, јер је приручна куглана у једној кафани направљена 1928. године, где су се приређивала такмичења, а клуб је основан пет година касније од стране 12 тадашњих куглаша.
Želimir Hrješik   Foto: KK Slavia Kovačica
Фото: Желимир Хрјешик   Фото: КК Славиа Ковачица

Председник Славије  Желимир Хрјешик предочава да куглање међу овдашњим Словацима није био традионалан спорт, али је масовно привукао велики број људи, па се екипа укључила у такмичења на подручју Дунавске бановине, где је постојало 12 екипа. Тада се куглало на дрвеним стазама, а 1957. године је на месту садашње робне куће направљена прва асфалтирана куглана, у којој се окупљало око стотину активних куглаша и рекреативаца, па се убрзо куглање од 1964. године у оквиру радничко спортских игара усталило и заступљено је већ 54 године.

На такмичарском плану прва екипа Славие до 1973. године се такмичила у Војвођанској и Другој српској лиги, а у то време је са идејом о градњи спортског центра у Ковачици направљен и објекат садашње куглане, који је отворен 1.децембра 1975.

- У то време у Ковачици је била прва модернизована четворстазна аутоматска куглана на бетонско-пластичној изливеној подлози у тадашњој Југославији. У то време сви турнири Куглашког савеза Југославије одржавани су на ковачичкој куглани, док неколико година касније нису почеле да се граде истоветне у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини. Највеће домете оствариле су од 1981- до 1983. године наше три куглашице Ана Валовец (сада Хусар), Ана Пољак (сада Кухарик) и Јелена Томовски (сада Гвозденовић), које су биле чланице репрезентације Југославије, која је тада освојила две сребрне и бронзану медаљу на светским првенствима. Хусар и Кухарик су још увек активне у женској екипи, а Гвозденовић у екипи Нови Сад 1932  – каже Хрјешик.

Фото: Мушка сениорска екипа Славије  Фото: КК Славиа Ковачица

После тога највећи успех екипе Славије је пласман мушке сениорске екипе 2015. године у Прву лигу Србије – група Војводина, односно у Другу лигу и од тада се игра у том рангу. У саставу мушке екипе су: Зоран Милосављевић, Душан Проданов, Жељко Томан, Мирослав хрчек, Павел Биреш, Томаш Сирома, Јарослав Стракушек, Мартин Суханек, Владимир Лукач и Лука Мушовић.  

У истом рангу такмичења је и женска екипа која у претходном периоду једно време није постојала, али је поново окупљена 2013. године и сада добро функционише, али Хрјешик указује да је у женском куглању конкуренција слабија. У екипи су некадашње репрезентативке Ана Хусар и Ана Кухарик, а чине је спој искусних и млађих играчица, па су тако уз искусну првотимку Еву Чернош и њене унуке, кадеткиње Аленка и Иванка Марко и Тамара Милосављевић, а ту су још Ева Сахтер, Милица Сретеновић и Андреа Петрак. Свакако је занимљиво да је у улози лиценцираног тренра за сениорску мушку и женску екипу Зита Токаи.  

У свим узрастима, од најмлађих до сениора и ветерана, у ковачичком клубу се окупља око 90 куглаша и куглашице. Услови за рад су сада сасвим солидни захваљујући донатору, фирми ПВЦ Столарија Окно из Ковачице, која је клубу поклонила најмодерније куглашке стазе вредне 15.000 евра. Према речима Хрјешика, Ковачица је међу последњима добила најсавременије куглашке стазе са пластичном подлогом, које су сада и обавезне за такмичење у садашњем рангу.

- Док нисмо добили најсавременију куглану каква се захтева, ми смо једну сезону морали да играмо утакмице у Падини. За следећу годину планирамо да модернизујермо и аутомате, као и пултове за куглање тако да ће наша куглана бити једна од бољих у Србији. У нашем објекту имамо солидне просторије, које су захваљујући општини Ковачица додељене на коришћење куглашком и фудбалском клубу, с тим што између два клуба постигнут договор да је управљање препуштено куглашком, који држи кафану, чији приход доприноси финансирању, а првенствено финансијску подршку имамо из локалне самоуправе општине Ковачица, посредством Спортског савеза, којом покривамо преко 90 посто наших потреба – наглашава председник КК Славија Желимир Хрјешик.

У ковачичком клубу истичу да куглашки спорт има сасвим извесну будућност у овој средини, јер вредно тренирају чланови млађег узраста од којих се очекује да стасају у врсне играче. Хрјешик додаје да томе доприноси и ривалство клубова из општине, из Ковачице, Дебељаче и Падине, који располажу савременим кугланама, а међу њима најбоље се тренутно котира Славија из Ковачице.

        М. Митровић     

  Пројекат “Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести