Куп Европе за стонотенисерке: Новосађанке обезбедиле Лигу шампиона

Нови Сад – Норбело 3:0
tijana jokic FPH-0253
Фото: Тијана Јокић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

НОВИ САД: Мала сала СПЦ Војводина, без присуства гледалаца, судије: Прша и Андрашевић (Хрватска).

Резултат по мечевима: Анета Максути – Аикатерини Толиоу 3:0 (8, 7, 8), Алина Захарија – Кјара Колантони 3:2 (– 7, – 8, 7, 8, 3), Тијана Јокић – Кристина Нађ 3:1 (–9, 15, 4, 6).

Оно што су пре почетка финалног турнира Купа Европе сањале стонотенисерке Новог Сада догодило се у малој сали Спенса. Изабранице тренера Слободана Стојанова пласирале су се у четвртфинале у другом по снази европском такмичењу, а самим тим су обезбедиле место да следеће сезоне учествују у најјачем клупском такмичењу – Лиги шампиона. Ово је изузетан успех ове екипе и српског женског стоног тениса, имајући у виду да су се нашле међу осам најбољих екипа у Купу Европе, у конкуренцији 11 екипа из осам држава (Француске, Грчке, Италије, Мађарске, Аустрије, Шпаније, Чешке и Србије), али и да ће играти у ЛШ.

– Пласман у четвртфинале био је мисаона именица и, искрено, скривена жеља, јер нисмо били фаворити, пошто су у конкуренцији биле чак четири екипе из Лиге шампиона, које нису прошле даље. После обављеног жреба, наша очекивања су се повећала. То је можда био терет за екипу, поготово што би нам то доносило пласман у Лигу шампиона. После првог меча против Лила, који смо одиграли сјајно и изгубили, знао сам да ако екипа понови такву игру, уз психолошку стабилност, да ћемо успети – рекао је Стојанов.

Поред француског Лила, освајача Купа Европе из 2016. године, и Новог Сада, у четвртфинале пласман су још обезбедили Ходоњин (Чешка), Будаерши (Мађарска), Етивал Клерфонтан (Француска) и Каринтија Виндс (Аустрија). 

Новосађанке су другог дана биле боље од италијанског представника Норбела, победивши их са 3:0. Одиграле су максимално концентрисано и подигле ниво игре на виши ниво у односу на утакмицу са Лилом (1:3).

Меч са Италијанкама је отворила Анета Максути против сјајне Гркиње Толиоу, где је показала квалитет и знање против дефанзивног стила. Максималном победом Максути је донела самопоуздање саиграчицама. Међутим, појачање Новосађанки, Румунка, Алина Заха-

рија на почетку није оставила добар утисак против Колантонијеве, играла је стегнуто и врло бојажљиво, што се може приписати важности меча. После 2:0 за Колантонијеву Захарија је почела да игра како зна и уме. Иако није имала максимални ниво, успела је да окрене резултат и да победи 3:2, чиме је омогућила Тијани Јокић да игра растерећено.

Ни то се није догодило на почетку трећег меча. Тијана је кренула неуобичајено стегнуто и потпуно атипично против 51–годишње Мађарице у дресу Норбела Кристине Нађ и изгубила први сет (9:11). Преостала три сета Тијана је одиграла одлично и паметно и решила меч у своју корист.

– Изузетно сам задовољан како се екипа понашала, борбеношћу, залагањем и атмосфером на клупи и френетичним навијањем. Све је то допринело да направимо сјајан резултат.

Тек по окончању групне фазе знаће се комплетан списак учесника четвртфинала, када ће бити обављено жребања и позната сатница.

– Ко год да нам буде ривал нећемо се оптерећивати. Напротив, играћемо растерећено, јер смо циљ остварили и бићемо опасни за сваког ривала – поручио је Стојанов.

Ј. Галић 

Група А

Лил – Нобело     3:1

Нови Сад – Лил  1:3

Норбело – Нови Сад   0:3

1. Лил       2      2      0      6:2    4

2. Нови Сад       2      1      1      4:3    3

3. Норбело 2      0      2      1:6    2

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести