ЛАЛОВИЋ: Публика у Новом Саду видела нови грчко-римски стил

Први човек Уједињеног светског рвања (УСР) Ненад Лаловић боравећи неколико дана у новосадском Спенсу потврдио своје претходно сазнање да је организација шампионата на високом нивоу.
Nenad Lalović, Željko Trajković i Božidar Maljković foto: J. Galić
Фото: Ненад Лаловић, Жељко Трајковић и Божидар Маљковић фото: Ј. Галић

Европском првенству у рвању за сениоре до 23 године у Новом Саду присуствује и први човек Уједињеног светског рвања (УСР) Ненад Лаловић, који је доласком на челну функцију светске организације препородио овај древни спорт и осигурао му битисање на Олимпијским играма, пошто је пре неколико година доведено у питање. Лаловић је боравећи неколико дана у новосадском Спенсу потврдио своје претходно сазнање да је организација шампионата на високом нивоу.

– Ради се о важном такмичењу Европске федерације. Ова година је много компликована, када је календар такмичења у питању, јер су на програму и Европске игре младих, па је много тога морало да буде померено. Свима је приоритет ЕП за сениоре, пошто је квалификационо за СП, с којег се узимају норме за ОИ. Зато има много тактике, политике, скривања адута – рекао је Лаловић, а потом се осврнуо на само такмичење:

– Публика у Новом Саду имала је прилику да види нови грчко-римски стил, са много бацања, које су донела нова правила и формат такмичења. Видимо да се у женском рвању враћају неке земље попут Русије, која је нестала са мапе, Скандинавци су увек ту, као и Мађари, Бугари Румуни... Занимљива је расподела медаља, која је разуђена, а то је оно што рвању треба, то је сигнал да нам се рвање у Европи развија равномерно. Оштрија конкуренција подигла је ниво такмичења.Подсетио је Лаловић да нова правила нису одмах била прихваћена.


Божу Маљковића очарало рвање

Такмичење у Новом Саду посетио је и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, који је чари рвања осетио у Паризу на СП, када га је позвао Лаловић.– Тек тада сам видео димензије овога спорта, његове чари, био сам одушевљен са пет-шест бриљантних бораца, као и начином на  који мој пријатељ Лаловић то ради, скупљајући их све око себе као пилиће, Американце, Русе, Скадинавце... Има велико поштовање и углед у свету, срећа је да ми имамо Боричића и Лаловића. Користим сваку прилику да се упознам што више са рвањем и желим да уђем у тајне тог спорта. То желим и у џуду, односно у свим спортовима где је моје знање полулајичко. Овде сам дошао из другог спорта, али из позиције у којој сам, као председник ОКС. Срећан сам што рвање већ дуже времена има Ненада Лаловића и Жељка Трајковића, с којима имамо сјајне односе. Док је њих у овом спорту за рвање не треба да бринемо – истакао је Маљковић.

Председник ОКС очекује да рвачи и у Токију освоје медаљу, што неће бити ни мало лако.– И други много раде и улажу у спорт. Примера ради, стрељаштво, на које смо ми поносни, добило је светског првака из Индије са 16 година. То потврђује да сви раде плански и напредују и зато ће се водити жестока борба за сваку медаљу – сматра Маљковић. 


– Када су сви сагледали целокупну слику, како то изгледа на ТВ преносима, на дигиталним платформама, онда су почели да их прихватају. Ево, пре неку ноћ могли смо да видимо значај ВАР технологије у фудбалу, а ми смо то већ одавно применили. Ми смо у рвању много далеко отишли у томе, сада многи и не траже челенy пошто знају шта ће се догодити (кажњени бодом ако је лажна узбуна), чак се догађа да и рвач на струњачи одбија техологију. Такав систем је нужан, не само код нас него и у другим спортовима (бокс, џудо...). У слободном стилу и рвању за жене правила битније нису мењана, за разлику од грчко-римског, где је било неопходно првенствено због публике, а већ су видљиви резултати.

Србија је у три године два пута била домаћин великог такмичења.

– Већ сада разматрамо домаћинство за 2023. и 2024, што никада код нас није било, поготово да се чека у реду да се добије такмичење. Први пут немамо проблеме у такмичењима у Африци и Јужној Америци. Такмичења добијају најбољи, они који то могу ваљано да организују. У Србији никада није било проблема па је сасвим нормална што је била домаћин два велика такмичења, а верујем да ће их бити још до 2020. Пре свега услови одређују организаторе, а Србија се потврдила да је добар домаћин – рекао је  Лаловић.

        Ј. Галић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести