Лице и наличје спорта: Отац талентоване куглашице Ларе Дангубић огорчен

Куглашица Лара Дангубић, чланица Бачке, две године је неприкосновена у свом узрасту у Србији. Ова 14-годишња Новосађанка актуелни је појединачни државни првак и шампион у комбинацији међу пиониркама.
Приватна архива/Лара Дангубић са освојеним пехарима и медаљама
Фото: Приватна архива/Лара Дангубић са освојеним пехарима и медаљама

Исте резултате је остварила и у претходној сезони, а била је најбоља на појединачном Купу Србије ове године. Доминацију је показала и на куповима, када је пет пута подизала пехар од укупно шест на којим је наступила. До сада је освојила 14 злата и једно сребро.

Иако је на основу резултата и потенцијала била међу најужим кандидатима за Светски куп у Словенији, Лара је, према речима њеног оца Милоша, на волшебан начин избачена из репрезентације.

- Претеклог викенда моје дете је учествовало на турниру у Крању на којем је дискриминисана од стране селектора Љубомира Штетина. Њени досадашњи резултати показују да у Србији међу пиониркама нема боље од ње. Штетин је у репрезентацију уместо Ларе убацио неколико места на ранг листи нижепласирану такмичарку Лану Чернош из Ковачице, коју очигледно фаворизује. Немам ништа против Лане, напротив. Селектор је одлуку донео на основу једне пријатељске утакмице где је имала 14 бодова мање од мог детета. И тада је Лана једино била боља од Ларе. Селектор Штетин је једва чекао Ларин кикс и да све претходне званичне резултате остварене у последње две године анулира - огорчен је Ларин отац Милош Дангубић. Сматра да није поштено да се такве неправде раде према деци.

Фото: Приватна архива/Лара Дангубић

- Моја ћерка потпуно се посветила куглању, изузетно се бори из дана у дан да напредује, зашта је највише заслужан њен клупски тренер Рајко Рајак, и није заслужила да се на тај начин оштети. Од првог момента селектор није успоставио ваљану комуникацију са Ларом. Викао је и био непријатан и арогантан у више наврата, чак и пред страним екипама, стално је бојкотује и кињи, сваку грешку преувеличава, док другима брише кугле и стазу. На све то Лара је само ћутала, уопште није негодовала. Сада на турниру у Словенији осећала се усамљено, стално јој је приговарао, што ју је учинило нервозном, па можда можемо томе и приписати кикс у последњој утакмици.

Милош Дангубић је тражио одговор од председника Савеза Уроша Драгојловића и секретара Војка Павловића зашто сагињу главу пред неправдом. Добио је немуште одговоре, који вређају људску интелигенцију.

- Лари, детету пуном елана, су овим сломљена крила, потпуно се деморалисала. Када сам је видео уплакану како излази из аутобуса страшно сам се осећао. Позвао сам селектора и питао га којим се критеријумима водио када је Лану ставио испред Ларе. Он ми је рекао да он бира онога кога он хоће и да није дужан да нам појашњава. Нажалост, видели смо да Штетин није педагог, прави спортиста, зарад својих или нечијих циљева фаворизује друго дете. Очигледно је да има одбојност према клубу Бачка, из кога је он отишао и одвео четири играчице, па самим тим и према играчицама које из тог клуба долазе, јер је још две раније елиминисао. Боли нас неправда и такав човек не треба да буде на том месту. Не тражимо ништа преко реда, само да се поштују резултати, јер се овде ради о појединачном спорту - истакао је Милош Дангубић.

Ј. Галић

Селектор куглашица Љубомир Штетин: Према свима исти

На основу изјаве Милоша Дангубића потражили смо одговор од селектора Љубомира Штетина.

- Лара јесте боља по резултатима, али стагнира у последње две године, док је Лана Чернош у успону. Током припрема Чернош је остварила два резултата више 500, док Лана то није урадила током две последње године. Када на припремама репрезентације мени Лара каже да не може нешто да одигра, шта онда ја да очекујем. На припремама је имала 11 и 14 промашаја у 120 хитаца, шта онда да ја очекујем од тог такмичара. У обзир сам узео све аспекте, тренутну форму, па и понашање - рекао је селектор Штетин.

На прозивке да није једнак према деци, поготово према онима из КК Бачка, Штетин је одговорио:

- Моје понашање према свој деци је једнако. Примера ради, иза Ларе сам седео свих 120 хитаца, а иза Лане нисам ниједном. То са Бачком нема везе с везом. Ако мисле на Николину Ратановић, она је на кампу правила проблеме и то је разлог што сам је елиминисао, а не зато што игноришем играчице из Бачке. То што се ради је сатанизација мене. Уз то, са Ларом и још једном девојчицом комуникација је изузетно тешка. Извештај ћу да поднесем нашем Савезу, Спортском савезу, Министарству и медијима када се вратимо са Светског првенства, где ћу описати догађања са четири припреме и једног кампа - изнео је Штетин.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести