Марина Живковић бисер српске атлетике

Атлетичарка Марина Живковић, чланица Партизан из Кањиже, освојила је сениорску титулу у петобоју, потврдивши је на дворанском првенству у Београду.
Marina Zivkovic
Фото: Марина Живковић, фото: Дневник

Тиме је показала да је бисер и велика нада наше атлетике. Иако јуниорка, Марина је остварила убедљиву победу у сениорском петобоју и са 3.702 бода оборила јуниорски државни рекорд стар 23 године, који је поставила Наташа Меши, давне 1996. године у Будимпешти, са 3.541 бодом.

Победу на сениорском дворанском првенству и убедљививо обарање јуниорског рекорда Марина је остварила одличним резултатима и победама у свим дисциплинама: на 60 метара препоне (9,06 секунди), скоку увис (162 цм), бацању кугле (10,38 м), скоку удаљ (5,70 м) и трци на 800 метара (2:26,86 минута). 

„Такмичење је било изузетно напорно, како физички, тако и психички, јер пуно напетости је било све до последње дисциплине у којој сам успела да извучем државни рекорд. Било је доста тешко и у припремном периоду. Радили смо по два сата дневно, учествовала сам и на седмодневном кампу у Новом Саду у децембру. Напоран рад се исплатио, јер сам успела да стигнем до добрих резултата у свим дисциплинама петобоја, Предстоји ми државно првенство у петобоју, али овог пута у јуниорском узрасту и надам се да ћу успети мало да поправим овај рекорд. Планирам да се такмичим у седмобоју и надам се да ће бити добрих резултата“, рекла је Марина Живковић. 

Марина је одлична ученица трећег разреда Гимназије у Новом Кнежевцу, а уз марљив рад има амбиција да поправља лични рекорд у петобоју и постиже врхунске резултате у седмобоју,као и у образовању, на студијама у Новом Саду, можда и у САД. Актуелна је јуниорска вицешампионка Балкана у седмобоју, јер је у Истанбулу успела да освоји 4.586 бодова, а првакиња Србије је већ неколико година у својим узрасним категоријама.

Тренер Душан Мандарић, који с Марином ради годину и по дана, наглашава да је она изузетно талентована. Док се није определила за вишебој радила је са осталим тренерима Партизана Јелисаветом Ђанић Мандарић, Рожом Ивошевић и Габријелом Генци.

„С мојим искуством од тридесетак година, видео сам да ће Марина израсти у врсну атлетичарку, под условом да избегне оно што је најтеже за спортисту, а то су повреде. Почео сам да радим са њом из ината, јер сам хтео да покажем да имам искуство да створим вишебојца. Марина је, уз сагласност својих родитеља, то прихватила и од тада је почео спартански рад. Пошто је савесна и амбициозна, у неким тренуцима чак морам и да је спутавам у раду“, указује Мандарић. 

Да би стигли до успеха, Мандарић је у стручни штаб уврстио још неколико стручњака, јер не може један тренер да ради на свих пет дисциплина вишебоја у дворани и седам дисциплина на отвореном. Истиче врло добру сарадњу са нашим стручњацима, чувеним десетобојцем Атилом Животијем из Мађарске и тренерима из Словеније, као и нашим стручњацима.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести