Марина Живковић код тренера Горана Обрадовића: Коцкице се склопиле и за сениорске успехе

Пут је двоструку јуниорску државну рекордерку у вишебоју Марину Живковић довео из родне Кањиже у Нови Сад ради наставка школовања.
Marina Zivkovic
Фото: Марина Живковић, фото: Приватна архива

Талентована атлетичарка бруцош је на Економском факултету и самим тим је било и логично да спортску каријеру настави у АК Војводина. Ту се нашла у заиста одличном тиму, који продводи Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић. У групи су скакачи удаљ Страхиња Јованчевић, државни рекордер и освајач бронзе на Европском првенству у дворани у Глазгову 2019. године, Петар Милинков и млади Страхиња Радојевић, а малу дружину у великој, како је рекла Марина, чине њих троје вишебојаца – она, Марко Бељански (2004. годиште) и искусни Дарко Пешић из Црне Горе. Ивана ради посебно.

– Почела сам с њима да тренирам 5. октобра. Шест дана седмично радимо, некада два пута дневно, а недеља ми је слободна. Одлично сам се снашла, иако ово јесте велика промена. Тренинзи су другачије конципирани, доста тога радимо, поготово оно што нисам имала прилике у Кањижи преко зиме, јер нисмо имали адекватне услове, док овде имам све потребно за даљи развој. Већ сам се  била припремила да се преселим у Нови Сад због факултета, а систем рада Горана Обрадовића ми се највише свидео и ту сам се пронашла. Уходали смо се за ових месец дана и презадовољна сам – рекла је  19–годишња Марина Живковић.   


Да падне и Иванин рекорд

Са два јуниорска државна рекорда у џепу већ се говори и о Маринином обарању сениорских.

– Има још времена за то. Млађа сениорска сам још три године, али тренер и ја смо причали отоме да бих могла то да урадим, да оборим прво рекорд који држи Ивана Шпановић у петобоју са 4.240 бодова из 2013 – рекла је Марина.

На отвореном рекорд у седмобоју је у власништву Марине Михајлове из 1990. године од 5.618 бодова.


Перспективна вишебојка поникла је у Партизану из Кањиже, где је најпре радила са тренерима Јелисаветом Ђанић Мандарић, Габријелом Генци и Рожом Ивошевић. Касније је прешла под диригентску палицу Душана Мандарића, с којим је остварила велике успехе у јуниорској конкуренцији. Марина има два државна рекорда уз своје име. Објединила је најбоље резултате Србије икада у вишебоју у дворани и на отвореном. Најпре је 2019. у Београду “под кровом” оборила 23 године стар рекорд у петобоју пошто је тријумфовала са 3.702 бода. Надмашила је тад резултат Наташе Меши из 1996. године, која је у Будимпешти сакупила 3.541 поен. Овог септембра је заблистала на државном првенству вишебојаца у Сремској Митровици срушивши дотадашњи најбољи резултат у власништву Оливере Станков, који је стајао читавих 35 година (5.014). Марина је до титуле у седмобоју дошла салдом од 5.029 бодова.

– На леп начин сам завршила јуниорски стаж. Преда мном је прва млађе сениорска сезона у којој за зиму имамо циљ да дођем до 4.000 бодова, или да се што више примакнем тој бројки. То је за 300 бодова више од онога што сам већ остварила и ако се поклопе све коцкице мислим да је то реално. Сезона на отвореном је још увек далеко, али неки примарни договор је да ту идемо до 5.400 бодова. Мислим да уз новог тренера и услове које имам могу да унапредим сваку дисциплину – истакла је Марина, иначе пре доласка у Нови Сад ђак генерације Гимназије у Новом Кнежевцу.

У овој нетипичној сезони због пандемије  талентована вишебојка успела је да се, после два сребра, окити златом на Балканском првенству у Истанбулу. Вредна, одговорна и предана, како краљици спортова, тако и образовању, Марина има све предуслове да буде успешна на оба поља.

– Сан ми је да освојим медаљу на неком од великих међународних такмичења, а ако будем дошла до тог нивоа и да учествујем на Олимпијским играма – поручила је Марина Живковић.    

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести