Марко Eрдељан освојио златну медаљу у пару на Светском првенству

Куглање је медијски неоправдано запостављен спорт у Србији, јер наши такмичари бележе изванредне резултате на међународној сцени.
marko erdeljan
Фото: Марко Ердељан, фото: Приватна архива

Не може оправдање да буде чињеница да није олимпијски спорт, што је такође спортска неправда. Поготово ако се има у виду да је сениорска репрезентација Србије на последњих шест светских првенстава пет пута покорила планету. Од 2009. до ове године, само су 2013. били бронзани. Толико злата није освојила ниједна репрезентативна селекција Србије.

Још је мање познато да је потиски регион изнедрио чак тројицу златних куглаша на минулом Светском шампионату у чешком граду Рокуцану. Перјаница је Бечејац Вилмош Заварко, који не само да је читаву деценију без премца на планети, него је већ израстао у најбољег светског куглаша свих времена. Њему уз раме су Бачкоградиштанац Чонгор Барањ и Новобечејац Роберт Ерњеши. Међутим, не завршава се прича о успеху потиског куглања ту. Мало Бачко Градиште изнедрило је чак седам освајача светских титула.

- Златну причу својевремено је отворио Гавра Ћосић титулом појединачног кадетског првака света. Вилмош Заварко је освојио све што се освојити може, затим се у ту причу укључио Чонгор Барањ с екипним златом. Хермина Лукач је једина дама из села достигла тако високи домет освојивши у кадетском узрасту појединачно и у миксу титулу најбоље на планети. Милорад Војновић је био члан екипе која је на јуниорском првенству освојила прво место, а злато му је припало и у дисциплини спринт. Чаба Заварко је био члан златне јуниорске селекције, а сада је бљеснуо Марко Ердељан са златом у тандему на кадетском светском шампионату -  не пропушта да истакне тренер Војводине у Бачком Градишту Милан Каћански.       

Ту почиње прича о Марку Ердељану, који је у пару са Крушевљанином Илијом Јевремовићем освојио наслов светског првака свог узраста у тандему.

- Злато ми је најлепши поклон за пунолетство. Рођендан сам обележио 12. маја, а сутрадан ми је окачена око врата златна медаља – каже Марко Ердељан. - Наравно да ми то није био циљ пре одласка у Чешку, али јесте да пружим максимум на стази, па шта буде. Част је играти за репрезентацију Србије, која је израсла у куглашку велесилу, па нисам смео ни да помислим да не дам све од себе.

Породица Ердељан је у Бачком Градишту позната као фудбалска, а Марко је, ево, засијао у куглању, које је уз фудбал и стони тенис Бачко Градиште сместило на спортску мапу још бивше Југославије, а поготово сада Србије. Није Марко дуго у куглању. Од средине 2015. године.

- Отац Слободан, наравно био је  фудбалере, наставио је рекреативно да се бави куглањем и доводио је Марка у куглану на Радничко-спортсе игре. Допало се Марку, узео куглу у руке и више је не испушта - појашњава тренер  Каћански како је Марко стигао у куглање.

Дрес суперлигаша Војводине сада носе млади играчи. Потврда квалитета стигла је на минулом екипном јуниорском првенству Србије, где су освојили друго место иза Београда, а испред новобечејског Јединства. Боје Градиштанаца бранила су тројица још увек кадета, Марко Ердељан, Габор Курцинак и Томислав Марковић, а само један јуниор Стефан Војновић, што значи да од ових младића тек треба очекивати резултате.

Пре одласка на Светско првенство у Чешку, Марко Ердељан је бљеснуо у купу Србије за свој узраст. Захваљујући добрим резултатима током серијала шест турнира, нашао се у финалну и освојио победнички трофеј.

Али, бачкоградиштанско куглање није само златна прича са светских првенстава. Овој клуб има и недаћа. Озбиљних. Као прво, намају решено грејање у куглани, а како је куглашка сезона највећим делом у зимском периоду, онда је јасно да током тренинга немају ни минималне услове за рад. Уз то, њихова куглана не задовољава услове такмичења, па су редовно гости. Минуле сезоне су били домаћини у Фекетићу, у наредној ће угостити ривале у Новом Бечеју.   

Властимир Јанков

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести