Марко Вукићевић без пласмана у спусту на ЗОИ

ПЕКИНГ: Најбољи алпски скијаш Србије Марко Вукићевић није успео да заврши трку у најбржој алпској дисциплини - спусту, пошто је одустао због пада у горњем делу стазе.
Vukicevic Marko/Skijaski savez Srbije
Фото: Скијашки савез Србије

Вукићевић је у трци која је одржана јутрос у пет сати стартовао као 33. такмичар од укупно 43, колико је било пријављено.

Стаза је била изузетно тешка и захтевна, дужа од три километра и са деловима на којима се развијају брзине од преко 135 км/х, саопштио је ОКС.

Вукићевић је на првом пролазу имао време од 16.95 секунди и пролазну брзину од 108 км/х, што је већ у том тренутку довело до заостатка од 1.36 секунди за првопласираним.

У следећој деоници олимпијске стазе „Стена“, Вукићевић је још више увећао заостатак у односу на првопласираног такмичара, па је тај заостатак износио 4.30 секунди.

Његово друго пролазно време износило је 36.51 секунди.

Наш такмичар није успео да настави даље трку, јер је на оштром заокрету након другог пролаза у нешто ужем делу стазе изгубио контролу над скијама, што је довело до његовог пада.

Вукићевић је након трке објаснио шта се догодило и изразио уверење да ће у сутрашњој трци супервелелслалома оставити бољи утисак.

„На жалост, нисам успео да завршим трку. У једном делу стазе сам изгубио ослонац на скијама и пао сам. Доста је данас стаза бржа (него претходних дана на тренинзима) и други такмичари су имали доста проблема, али ја се надам да ћу сутра да одвезем бољу трку у супервелеслалому и да остварим бољи резултат“, рекао је Вукићевић.

Он већ сутра од 04 сата ујутро поново излази на стазу у дисциплини супервелеслалом, још једној брзинској дисциплини. То ће Вукићевићу уједно бити и последњи наступ на овим Зимским олимпијским играма.

Данашња трка је коначно одржана после одлагања од 24 сата због јаког ветра који је јуче дувао и није дозволио да се такмичење одржи како је било планирано.

Победник олимпијског спуста у Пекингу био је Швајцарац Беат Фојз који је сјајном вожњом иза себе оставио Јохана Клареја из Француске и Матијаса Мајера из Аустрије, освајаче сребрне и бронзане медаље. Фојз је злато освојио са временом од 1:42.69. Другопласирани Клареј је био спорији само 10 стотинки од новог олимпијског шампиона, док је трећепласирани Мајер заостао 16 стотих делова секунде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести