Милорад Перишић, први човек Савеза спорт за све Војводине: Заједнички до најбољег система Игара

Четворогодишњи циклус упаво завршене Спортске олимпијаде радника Војводине је окончан завршним манифестацијама у Бечеју и Новом Бечеју, а пред нама је нови циклус за олимпијаду 2023. године.
Milorad Perisic
Фото: Милорад Перишић, фото: Дневник

О свему што је урађено у минулих четири године и на завршној смотри разговарамо са Милорадом Перишићем, првим човеком Савеза спорт за све Војводине.

– Један део је прошао, а ми се трудимо да наставимо новим циклусом колико су трајале и досадашње олимпијаде. У минулом циклусу учествовало је преко 20.000 радника у свим нивоима програма који има четворогодишњи циклус. Оно што је најбитније, полако долази до смене генерација, али и да постоји интерес код новозапослених да учествују у том систему и да се припремају за такмичења – истиче Перишић. – Друга добра ствар је што имамо повећан број жена учесница. Свака олимпијада донесе ново искуство и сазнање где се поправља оно што није било добро у претходној. Сви послови до завршнице су добро били испланирани, а на завршницу су дошли најбољи и најспремнији из свих наших региона. Било је преко 2100 учесника, а са службеним лицима и организаторима преко 2500. Бечеј и Нови Бечеј су спортски градови, па је зато постојао и одређени интерес публике, а не само такмичара. Сам тај број учесника из 31 општине у Покрајини је знак да се ово исплати радити и да људи хоће да се баве и рекреативним спортом, али све то захтева много промена које треба прилагодити учесницима. То би била карактеристика припреме догађаја за учешћена олимпијади.

Фото: Најбољи рукомет игра се у Ади, фото: Дневник

Оваквих олимпијада сигурно не би било да није још мноштво учесника, мимо оних који су директни учесници Игара. То су наши партнери у овом послу. Пре свега наши покровитељи: Влада и Покрајински секретаријат за спорт и омладину Војводине, који нас здушно подржавају и помажу. Ту је и цео тим у Олимпијском комитетету и његови органи који припремају и воде активности. Наравно, ту је и огроман број активиста у регионима, у срединама, компанијама и установама који окупљају људе и омогућавају им бављење рекреацијом. Сви они су дали допринос да ово траје и да буде на таквом нивоу. Свакако да велико признање за уложен рад, али и због великих средстава, заслужују градови домаћини, а посебно бих истакао Нови Бечеј који је поред спортског дела програма обезбедио и вема добре пропратне садржаје, као и сам чин отварања и затварања Олимпијаде. Дакле, све су одлично организовали, а најважније је да је највећи број учесника био задовољан и отишао кућам с традиционалним поздравом: Видимо се на следећој олимпијади.

Фото: За одличну организацију комплетних Игара залужни су многи спортски и други радници из Новог Бечеја, фото: Дневник

Практично, завршетком минулих Игара, почео је нови циклус за сусрете у Ади, која је други пут домаћин, а први пут је била одличан организатор, наравно, и домаћин.

Фото: Велики допринос организацији дали су су представници Савеза спорт за све Војводине, фото: Дневник

– На седници ОК одређен је домаћин следеће олимпијаде. Дуго сам у овом делу спорта и могу да кажем да је Олимпијски комитет био на слатким мукама, јер се између два одлична кандидата морао определити за једног. Определио се за Аду, а да је било и другачије, било би добро. Сигуран сам да ће предстојећа олимпиада имати боље услове, више понуђених спортских терена и објеката, више садржаја и могућности. У наредне четири године треба санирати и поправити све оно што је уочено да није било добро и ми ћемо се као Савез потрудити да истрајно радимо на томе. Јер, за нас је после предаје олимпијске заставе новом домаћину почела 13. СОРВ.

Фото: Радници спортисти из региона северна Бачка, фото: Дневник

Многи заговарају нове програме на олимпијади, акли и нове спортове пре свега лоптачке.

Фото: До златне медаље и титуле победника, у врло неизвесној утакмици, су стигли кошаркаши из Бечеја, фото: Дневник

– Олимпијада, циклус, број дисциплина и начин организације такмичења показују добре стране, али и оне које треба мењати. Има дисциплина за којима престаје интерес, посебно у делу лоптачких спортова, али постоји и интерес за увођење нових дисциплина. То тражи доста промена и у организацији, уређености, управљању системом и припреми манифестација. Ово су послови којима ће се Савез у наредном периоду бавити. Дакле, пред нама је период у којем ће се активно разговарати са свим субјектима система спорта како да напредујемо и како да дођемо до најбољег система, који ће бити гаранција да радници спортисти са задовољством учествују, да то за њих буде привлачно и да осете истовремено емотивни и спортски набој, као и потребу да се спортом баве. Уверен сам да ће организација бити потпуно спремна да обави тај део посла. Савез треба да буде активнији на зближавању у разговорима с компанијама да се ове активности одвијају унутар њих, да имају стручне људе и да бирају програме, али и дисциплине у којима ће учествовати. Ми смо постали део компанијског спорта који је већ одавно европска и светска пракса. Негде су они далеко испред нас, а негде и иза нас. Али ми морамо да укључимо у наш покрет домаће компаније и да их приволимо да у те активности укључе што већи број својих радника, јер само здрав и задовољан радник је способан да постиже одличне резултате и на послу – каже Милорад Перишић.


Рибља чорбанапунила амфитеатар

Завеса је спуштена на 12. спортску олимпијаду радника Војводине у Бечеју и Новом Бечеју: Познати су сви добитници медаља, пехара и признања. Познат је и домаћин наредних Игара 2023. То је Ада. Али, домаћини у Новом Бечеју су се потрудили да, поред спортских уприличе и културне програме, па су се током вечери у анфитетару одржавали концерти озбиљне, али и рок музике. Посебно интересовање изазвао је концерт „Рибље чорбе“ у препуном амфитеатру крај Тисе.


Золтан Билицки, председник општине Ада: Бићемо још бољи домаћини

Велика битка за домаћина 13. спортске очимпијаде радника Војводине 2023. водила се између једног од домаћина 12. СОРВ Новог Бечеја и домаћина Игара 2007. године Аде. Председници два града су представили могиућности за одржавање највеће смотре радничког спорта на овим просторима, а на члановима Олимпијског комитета било је да одлуче коме ће поверити улогу домаћина. Гласањем 9:7 одлучено је да ће се Игре поново одржати у граду крај Тисе, али овога пута у Ади.

Фото: Золтан Билицки, фото: Дневник

Председник Општине Ада господин Золтан Билицки био је веома задовољан. А непосредно по добијању Олимпијаде други пут, и други град после Србобрана којем је то пошло за руком, за наш лист је рекао:

- Надали смо се да ћемо добити право да организујемо наредну Олимпијаду 2023. године. Практично, успели смо да нашом презентацијом, али и утисцима о организацији Игара 2007., да убедимо чланове Олимпијског комитета да нам дају гласове. Резултат је био веома тесан, али овога пута у нашу корист, а ми у ову организацију улазимо са великим амбицијама и сигуран сам да нећемо разочарати оне који су нама дали глас, као и да ћемо бити добри домаћина и у очима оних који овога пута нису гласали за нас. Општини Ада недостају две стазе да би сама могла да организује ову олимпијаду, То су куглана, коју желимо да изградимо до 2023. у Молу и атлетску стазу око фудбалског терена у Ади. Тиме ћемо имати све неопходне објекте и услове за одржавање радничке олимпијаде.

Дакле, очекује се Ада бити добар домаћин као на претходним играма, ако не и бољи.

– Надам се, због укупне наше инфраструктуре, јер сада имамо боље могућности. Веома је важан и људски фактор. А ја сам уверен сам да ћемо окупити добре људе и створити добар тим за овај пројекат и да ће сав тај наш рад на крају бити позитивно оцењен. Уверен сам да ћемо бити још бољи домаћини, у шта ће се уверити сви који дођу у наш град кроз четири године - истакао је Золтан Билицки.

Текст и фото: Слободан Јаковљевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести