Мото ГП: Квартараро славио испред двојца Сузукија на Каталуњи

Возач Петронас Јамахе Фабио Квартараро тријумфовао је на Великој награди Каталоније, деветој трци овогодишњег Мото ГП шампионата.
kvartararo
Фото: Fabio Kvartararo, foto: Tanjug (AP Photo/Joan Monfort)

Квартараро је на стази „Каталуња“ стигао до треће победе ове сезоне, а четврте укупно, баш на месту на којем се први пут у каријери пре две године нашао на највишем степенику победничког постоља. Занимљиво је да је француски мотоциклиста све тријумфе до сада остварио на тлу Шпаније.

Друго место, са секундом заостатка, заузео је Ђоан Мир на Сузукију, док је трећи био његов тимски колега Алекс Ринс.

Прва половина трке није ни могла да наговести такав расплет, пошто се чинило да ће возачи Јамахе остварити троструки тријумф. Квартараро је трку преломио у деветом кругу, када је избио на чело претекавши свог тимског колегу Франка Морбиделија, који је водио од старта, а претходно је надмудрио и Валентина Росија на фабричкој Јамахи.

И док је млади Француз повећавао своју предност, Морбидели је направио грешку која је омогућила ’Доктору’ да га претекне, али је девет кругова пре краја излетео са стазе у покушају да сустигне Квартарара. Млађи од двојице Италијана је наследио другу позицију, међутим, у последњих неколико кругова је поклекао под притиском возача Сузукија, који су сјајно успели да се пробију после лоших квалификација.

Морбидели је морао да се задовољи четвртим местом, испред двојца Прамак Дукатија Џека Милера и Франческа Бањаје и Такакија Накагамија на ЛЦР Хонди. Осми је био возач Дукатија Данило Петручи, а међу најбољом десеторицом комплетирали су Маверик Вињалес на Јамахи и возач ЛЦР Хонде Кал Крачлоу.

Велику награду Каталоније је обележио и инцидент из првог круга, када је Жоан Зарко из Авинтије направио грешку и избацио са стазе возача Дукатија Андреу Довициоза и себе.

Фото: FoNet

На тај начин Довициозо је трећу годину заредом остао без пласмана на „Каталуњи“.

После таквог расплета, Квартараро је преузео вођство у генералном пласману са 108 бодова, Мир има осам мање, док је Вињалес са 90. Довициозо је пао на четврту позицију пошто је остао на 84 бода.

Наредна трка Мото ГП шампионата вози се 11. октобра за Велику награду Француске у Ле Ману.

(Спортклуб)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести