Мото ГП: Маркес најбољи у Остину

Шпанац Марк Маркес шести пут узастопно победио је на Великој награди Америка у Остину, у оквиру Мото ГП шампионата.
moto gp, fonet ap
Фото: FoNet

Возач Хонде је упркос казни и старту са четврте позиције наставио доминацију у Тексасу експресно преузевши вођство након чега конкуренција није могла да га испрати. Ово му је прва победа ове сезоне.

Други је био Маверик Вињалес на Јамахи, док се на победнички подијум попео и Андреа Јаноне, први пут за Сузуки ове сезоне.

Четврти је био Валентино Роси, а у првих десет су били још Андреа Довициозо, Жоан Зарко, Дани Педроса, Тито Рабат, Џек Милер и Алеш Еспаргаро. 

Маркес се на самом старту трке пробио на чело колоне, а иза њега су сјајно возили Андреа Јаноне, Маверик Вињалес и Валентино Роси. Шпанац је веома брзо одмакао ривалима и доминирао усамљен на челу.

Вињалес је одличном вожњом ускоро успео да претекне Јанонеа, па је он био први пратилац Маркесу. У осмом кругу, Кал Крачлоу је изгубио контролу и излетео је са стазе, па је за њега трка била завршена. Након десет кругова истакнута је жута застава. Пао је Алекс Ринс, а мотор је остао на стази. Одлично је у Остину возио и Дани Педроса, који је наступио 13 дана након операција.

После три трке Мото ГП шампионата у вођству у генералном поретку је Андреа Довициозо са 46 бодова, Маркес је други са 45, док је трећи Вињалес са 41. 

"Овог викенда осетио сам додатни притисак и мотивацију. Желео сам да пустим да моје перформансе говоре на стази. Волим додатни притисак који понекад може да буде контрапродуктиван, али овај пут ми је дао неопходан додатни подстрек. Моја стратегија је била на нападам од самог старта трке," рекао је Маркес који има стопостотан учинак у Тексасу.

Шпанац је казао да је био потпуно фокусиран и концентрисан.

"Обично чекам са претицањем и на крају нападнем и то је оно што ја волим, али искрено, после онога што се догодило у Аргентини данас сам променио своју стратегију и покушао одмах да дођем до циља. То је зато што сам током тренинга осетио да је то могуће, тако да сам управо то и учинио."

У Мото 2 је славио Франческо Бањаја, други је био Алекс Маркес који је кренуо са пол позиције, а треће место припало је Мигелу Оливеири.

У Мото 3 најбољи је био Хорхе Мартин, а на подијуму су се нашли и Енеа Бастијанин и Марко Безећи.

Шампионат се наставља у Хересу, Велика награда Шпаније на програму је 6. маја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести