Мото ГП: Вињалес слетео при брзини 215 км/х, мотор се запалио (видео)

Велика награда Штајерске Стаза Ред Бул Ринга била је поприште нове ужасавајуће сцене, јер је током трке отказао мотор јамаха Маверику Вињалесу.
Moto GP/Fonet/AP
Фото: FoNet

На прошлој трци је Валентино Роси избегао трагичан епилог, а сада је Вињалесу било тешко да сачува прибраност када је схватио да му отказује мотор.

Росијев колега из Јамахе, Вињалес, у једном тренутку је скочио са свог мотора када је видео да кочнице отказују, док се машина закуцала у ваздушну ограду и запалила.

Иначе, Возач КТМ Тех3 тима Мигел Оливеира тријумфовао је на петој трци Мото ГП шампионата, и тако постао први португалски победник у најјачој категорији, а уједно је и свом тиму донео прву победу у историји.

Млади Португалац је до првог тријумфа у каријери у најјачој категорији дошао пошто је у последњој кривини претекао Џека Милера на Прамак Дукатију и возача КТМ рејсинга Пола Еспаргара, који су водили међусобну борбу.

Аустралијанац је натерао млађег Еспаргара да изађе са стазе у последњој кривини, а Оливеира је напао са унутрашње стране и за три десетинке је био бољи од Милера.

Еспаргаро је морао да се задовољи трећом позицијом, два десета дела секунде иза возача Прамака.

Оливеира је тако постао победник 900. трке у краљевској класи у историји, а остварио је и други тријумф за КТМ на последње три трке, уједно друге у историји.

Такође је прекинуо доминацију Дукатија на „Ред Бул ринг“, пошто је од повратка Мото ГП шампионата у Шпилберг италијански тим остварио свих пет тријумфа.

Мир је био четврт, испред прошлонедељног победника на „Ред Бул рингу“ Андрее Довициоза, свог тимског колеге Алекса Ринса и Накагамија.

Бред Биндер је био осми, испред Валентина Росија, који је био најбољи међу возача Јамахе и Икера Лекуоне из Тех3 КТМ тима. Катастрофалан дан употпуњен је 13. местом водећег у генералном пласману Фабија Квартарара, док је његовом тимском колеги Франку Морбиделију припао последњи бод.

Између Лекуоне и Квартарара нашли су се Данило Петручи на Дукатију и возач Априлије Алеш Еспаргаро, док је 14. био Жоан Зарко из Авинтије, и то после старта из бокса због казне за прошлонедељни инцидент у којем је са стазе избацио Морбиделија.

Упркос још једној лошој трци, Квартараро је задржао чело генералног пласмана, али је његова предност знатно смањена. Француз на првој позицији има 70 бодова, три више од Довициоза, а њих двојицу прати Милер са 56.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Сан Марина и Риминија 13. септембра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести