На Олимпијским играма седам стрелаца из Србије

За учешће на стрељачком турниру на Олимпијским играма у Токију пријављено је 356 стрелаца из тачно 100 земаља, саопштила је Светска стрељачка федерација.
Pistoljzene
Фото: ССС
Пре пет година у Рио де Жанеиру надметали су се стрелци из 97 земаља, иако је број учесника био већи  - 390. Међутим, у међувремену, максималан број учесника стрељачког турнира је ограничен на 360. Четири квоте су овај пут остале нераспоређене.
Србију ће на ОИ представљати седморо репрезентативаца: Дамир Микец (ваздушни пиштољ), Зорана Аруновић, Јасмина Миловановић (обе ваздушни и МК спорт пиштољ), Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић (обе ваздушна и МК пушка тростав), Миленко Себић и Милутин Стефановић (обојица ваздушна и МК пушка тростав).
Наша земља ће на ОИ имати три мешовита пара - један ваздушним пиштољем (Зорана Аруновић/Дамир Микец) и два ваздушном пушком (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић и Сања Вукашиновић/Миленко Себић).
По броју олимпијских квота Србија је у самом врху. Кад је о европским земљама реч, само пет држава има више квалификованих спортиста од Србије. Међутим, када се у обзир узму само дисциплине ваздушним и МК оружјем, у којима се такмиче репрезентативци Стрељачког савеза Србије, бројнију делегацију има само Русија, која је изборила 15 квота ваздушним и малокалибарским оружјем.
Од ваневропских земаља, од Србије су више квота у дисциплинама ваздуним и МК оружјем зборили стрелци Кине (20), следе Индија (13), Јужна Кореја (13), САД (13) и Аустралија (9). Бројнију екипу од Србије има и Јапан, али Јапанци су изборили само четири квоте, док у свим дисциплинама имају по једно загарантовано место, као домаћини.
Када се рачунају све дисциплине (ваздушно, МК оружје, глинени голубови), као и обично, предњачи Кина са 25 квота, а више  од десет олимпијских виза су током квалификација изборили Русија (21), САД (21), Индија (15), Јужна Кореја (15), Аустралија (15), Италија (14), Египат (11).
 
Стрељачки турнир почиње 24. јула. Првог дана Србију ће представљати Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић (обе ваздушна пушка) и Дамир Микец (ваздушни пиштољ). Другог дана такмичиће се Зорана Аруновић, Јасмина Миловановић (обе ваздушни пиштољ), Милутин Стефановић, Миленко Себић (ваздушна пушка). У понедељак, 26. јула нико од српских стрелаца не излази за ватрену линију, а 27.јул је резервисан за такмичења мешовитих парова пиштољем (Аруновић/Микец) и пушком (Арсовић/Стефановић и Вукашиновић/Себић).
Среда, 28. јул, је за српске стрелце слободан дан, што се тиче такмичења, а дан касније Зорана Аруновић и Јасмина Миловановић ће учествовати у првој половини квалификација МК спорт пиштољем (прецизна паљба). Друга половина (брза паљба) и финале су дан касније. У суботу 31.јула, Арсовићева и Вукашиновићева ће се такмичити у гађању МК пушком из тростава. Последњег дана стрељачког турнира, 2.августа, Себић и Стефановић ће надметати у троставу.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести