На ТИМС-у одржана трибина „Резултат као мера вредности“

Трибина под насловом „Резултат као мера вредности” одржана је на Факултету за спорт и туризам (ТИМС) у Новом Саду.
Milosevic, TIMS-1
Фото: Покрајинска влада

Закључак трибине је да до спортског успеха нема пречица, јер се врхунски резултати остварују посвећеношћу и преданим радом. Организатори разговора, који је побудио велико интересовање студената, професори Романа Романов и Златко Ахметовић су трибину посветили Борислави Перић Ранковић, нашој прослављеној параолимпијки, водећој на светској ранг листи стонотенисера са инвалидитетом, и на тај начин обележили светски дан особа са инвалидитетом.

Фото: Покрајински секретаријат за спорт и омладину

Учеснике трибине поздравио је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, који је истакао да је победник свако ко се бави неким послом који од њега, изнад свега, тражи да буде поштен и вредан човек.

Фото: Златко Ахметовић и Зоран Милошевић, фото: Покрајинска влада

„Вредност поштеног и достојанственог рада је централна тема ове трибине. Замислите како је некоме ко припада популацији од осам посто људи са инвалидитетом, колико их има у Србији. Када уобичајене обавезе, породичне и људске, особа са инвалидитетом надогради великим спортским успехом, то је онда за свако поштовање“, рекао је Милошевић и додао да је највећи проблем укључивање особа са инвалидитетом у област економије, али и образовања.

Фото: Покрајинска влада

„Радујем се када, на позив студената Техничког факултета у Зрењанину, изградимо лифт, који ће олакшати кретање и студирање особа са инвалидитетом. Срамота је што то раније нисмо урадили. На Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду, такође смо уградили лифт, а тоалети ће бити усклађени спрам њихових потреба. Драго ми је и што су ове године, први пут, студенти са инвалидитетом били у Бањи Кањижи са својим родитељима и пратиоцима“, додао је Милошевић и нагласио да су ови студенти најхрабрији међу нама, јер показују да они нису трошак друштва, већ права инвестиција, јер су креативни и продуктивни.

Фото: Покрајинска влада

Посебна пажња посвећена је обележавању 3. децембра - Светског дана особа са инвалидитетом, као и концепту „породице олимпијаца”.

Прослављена параолимпијка Борислава Перић - Ранковић казала је да јој је бављење спортом након несреће помогло да поврати самопоуздање и веру у себе, али да јој је омогућило и наставак школовања, као и поштовање и признање од стране великих спортских имена у свету.

Фото: Покрајинска влада

„Мотив да се предано бавим спортом је заправо жеља да видим где су моје границе. Спорт ми је повисио ниво самопуздања и самопоштовања и омогућио да се поред тренинга и  такмичарских обавеза бавим многим занимљивим стварима међу којима је и образовање, јер сам наставила са студијама које сам била прекинула после повреде кичме“, рекла је Борислава, која има 22 освојене светске медаље.

Фото: Покрајинска влада

На трибини су говорили и Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета Србије, те некадашњи олимпијци: Владимир Батез, Тадија Качар, Зоран Панчић, Васа Мијић, Слободан Бошкан. Они су указали на вредности које су им спортски резултати донели ван терена и борилишта, а било је речи и о томе да ли је резултат само мера спортског постигнућа или и више од тога.

Фото: Покрајински секретаријат за спорт и омладину

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести