Новосађанка Маша Ђукић покорила Србију, сања Европу

НОВИ САД: После осам борби на кадетском Првенству Србије у мачевању одржаном протеклог викенда у Суботици, 15-годишња Маша Ђукић из новосадског клуба Мачеви и маске стигла је до прве титуле државне првакиње у овом узрасту у дисциплини мач.
m
Фото: Maša Đukić očekuje dobre rezultate i na EP u Estoniji/ Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

После низа ловорика које је освајала као пионирка и бронзе на претходном кадетском шампионату, талентована мачевалка сада је понела епитет најбоље у држави. Велики изазов пребродила је у финалу у ком је, показавши завидан ниво концентрације, савладала Ана Марију Парезановић из београдског клуба Силни (15:14).

– Прво сам ја била у вођству, да би она преокренула на 14:11 и дошла на корак до тријумфа, јер се игра до 15. Успела сам да стигнем на 14:14, а потом и победим – описала је, у разговору за "Дневник", Маша Ђукић пут до титуле.

Начин на који је запечатила тријумф, оставши смирена у преломним тренуцима, свакако је још више увеличао успех ученице тренера Младена Миковића, иначе и националног селектора за мач. Управо ће овај тандем за викенд учествовати на Европском првенству у Естонији, за које је титула на државном била лепа увертира.

– Очекујем добре резултате јер сам се за то спремала. Конкуренцију не знам толико, али се радујем што ћу имати прилику да се боље упознам са вршњакињама из других земаља – истакла је Маша.

С обзиром на то да су такмичења у Србији завршена, младу Новосађанку после ЕП очекују изазови на писти у Италији, Будимпешти, Осијеку, а нада се и позиву за репрезентацију за Светско првенство у Бугарској у априлу.


Деби за Србију из снова

Прошла година била је незаборавна за Машу Ђукић. Дебитовала је за репрезентацију Србије и то на Европском првенству у Новом Саду.

– То је било невероватно. Први пут у националном тиму и то на шампионату Европе, па још у мом граду. Лакше ми је било свакако него да сам се такмичила негде напољу – описала је Маша, која је касније исте године била и на ЕП у Београду.


Фото: Maša Đukić očekuje dobre rezultate i na EP u Estoniji/ Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

– Од прошле године сам кренула више на међународна такмичења и током сезоне одем у просеку на десетак. То је огромно искуство, чији је резултат и ова титула на државном – објаснила је ученица Гимназије "Лаза Костић" колико јој значе надметања ван граница наше земље.

Маша Ђукић, која тренира мачевање већ 11 година, од своје четврте, још две сезоне је кадеткиња.

– Циљ ми је да у том периоду стичем искуство и да радим на новим тактикама и вежбама. Мачевање је била љубав на први поглед. Пробала сам и друге спортове (атлетику, пливање, гимнастику, одбојку), али ниједан ме није заинтересовао толико да бих одустала од мачевања. Оно ми највише лежи – дочарала је Маша Ђукић колико је привржена овом спорту.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести