Обележен 112. рођендан Олимпијског комитета Србије

БЕОГРАД: У београдском хотелу“ Москва“, где је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб, обележено је 112 година олимпијског покрета у Србији.
o
Фото: oks.org.rs

Поштујући вишегодишњу традицију, на спомен плочу испред хотела Москва у којем је основан Српски олимпијски клуб, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић положио је ловоров венац и интонирана је химна Србије. Председника Маљковића пратили су и наши спортисти олимпијци, џудиста Александар Кукољ и веслачи Мартин Мачковић и Милош Васић. Прослави рођендана присуствовао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Услед актуелних епидемиолошких околности и мера које је Влада Републике Србије донела у циљу сузбијања негативних ефеката од последица инфекције вирусом ковид-19, и ове године манифестација је обележена, али уз сведенији и прилагођен програм, који се одвијао испред хотела „Москва“.

У свом обраћању званицама, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић истакао је да узвишене идеје које носи олимпијски покрет од самог почетка морају остати водиља и у данашњим временима.

Традиција коју и ове године, упркос околностима за које се искрено надамо да полако остају иза нас и да нам се никада више неће поновити, настављамо да баштинимо представља много више од пуког обележавања датума оснивања Српског олимпијског клуба. Она означава нашу опредељеност да останемо свесни својих корена, јер само они који негују своје корене имају могућност да се надају будућности и бољем сутра. 

У години која је иза нас оставили смо најуспешнији наступ наше земље у историји на летњим Олимпијским играма и то нам улива веру да смо на правом путу. Али спорт не признаје оно што је било јуче, већ само оно што ће бити сутра. Зато морамо да се суочимо и са нашом реалношћу када је стање у зимским спортовима у питању. Не смемо и не можемо затварати очи пред том чињеницом, већ наредни период морамо искористити, да слично као што смо то урадили у летњим спортовима, пронађемо модел који ће довести до тога да наредне Зимске олимпијске игре у Милану и Кортини сачекамо у бољем расположењу и са далеко већим, али реалним спортским очекивањима, истакао је Маљковић.

Фото: oks.org.rs

Обележавање 112. рођендана завршено је традиционално сечењем рођенданске торте. Слављеничку торту исекли су заједно председник Божидар Маљковић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и присутни спортисти - учесници последње одржаних Олимпијских игара у Токију.

Тог 23. фебруара 1910. године, на четвртом спрату београдског хотела „Москва“, у редакцији листа „Ново време“, осамнаест официра на челу са Светомиром Ђукићем, основали су Српски олимпијски клуб и поставили темеље Олимпијског покрета у Краљевини Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести