Од Сателита и Новог насеља до врха Европе и света

Четири узастопне златне европске медаље, освојено и Светско и Европско првенство у истој години, све то је само потврда да се у Србији годинама уназад игра најбољи баскет на планети,а Марко Бранковић и Михаило Васић су уз Дејана Мајсторовића и Страхињу Стојачића били најзаслужнији за то што се наша селекција у 2022. два пута попела на највише постоље и заокружила апсолутну доминацију Србије у овом спорту
србија
Фото: ФИБА/Славље Васића и Бранковића

. Недавно завршено Европско првенство у Грацу освојено је рутински, а Бранковић се нада да ће Србија и у наредним годинама да настави са истим успесима.

– Утисци се и даље нису слегли. Ово је за мене прва година у којој сам играо за национални тим и одмах смо освојили све. Прво Светско, па онда и Европско првенство. Осећај је невероватан и јако ме радује то што и даље имамо тај континуитет успеха на великим такмичењима за Србију – рекао је Бранковић.

Званично трећи најбољи баскеташ планете упоредио је утиске са прва два турнира у тиму Србије.

– Некако је било другачије када сам први пут освојио златну медаљу, што се десило на Светском првенству. С обзиром на то да сам тада дебитовао у националном дресу, за нијансу ми је дражи тај турнир. Скроз је другачије играње за Србију, у односу на клуб, иако смо и клупски у самом врху већ неколико година. Другачији је осећај, у репрезентацији постоји нека додатна доза притиска и позитивне треме, али је и самим тим драже и лепше када се постигне велики успех.

Хемија у тиму, као и тактичка припремљеност оно су што је направило разлику у односу на друге селекције (Марко Бранковић)

Иако је Србија имала одређених проблема само у раним фазама Европског првенства, када је било најпотребније, наша селекција заиграла је најбољи баскет. Тако су у полуфиналу Холанђани савладани са 21:10, а у финалу Летонци са 21:14.

Из године у годину доказујемо да смо земља баскета и да ћемо бити у врху овог спорта док год играмо (Михаило Васић)

– Хемија у тиму, као и тактичка припремљеност су оно што је направило разлику о односу на друге селекције. Као Србија, имамо две екипе које су у топ пет у свету и већ дуго година играмо добар баскет. Тактички смо бољи од других. Много тренирамо, знамо ко шта ради у сваком тренутку и то на крају изађе на видело.

Бранковић је истакао и на којим теренима је направио прве  баскеташке кораке.

– Ја сам са Новог насеља и после Индијанаполиса сам заволео кошарку као клинац. Излазио сам напоље на терен, као и сва деца у то време и гледао старије како играју баскет. То ми се свидело и после 20 година још увек се бавим кошарком и још увек ме држи та страст. Сада деца имају више услова и надам се да ће да играју баскет у што већем броју. Битно је да се баве спортом, да трче и да се мало склоне од компјутера и телефона – рекао је Бранковић.

Због изузетне сналажљивости у рекету, Михаила Васића прозвали су „баскеташким Чарлсом Барклијем”, којег такође вежу лепа сећања на одређене делове Новог Сада.

– Баскеташку каријеру почињао сам на сличним теренима као што је онај на Сателиту и на Новом насељу. Моји почеци везују се за Основну школу „Милош Црњански”, а после сам наставио са баскетом на теренима „Јамајка” на Новом насељу и када год помислим на све то, на тај пут, јако је леп осећај, јако лепе успомене – навео је Васић. 


Фокус на Паризу

Баскеташ Србије Марко Бранковић поручио је да са репрезентацијом има још један неостварени циљ.

– Сад се окрећемо клупским обавезама. Имамо мастерс турнире до краја месеца, онда и завршни и то смо пикирали као циљеве са клупске стране. Што се тиче националног дреса, догодине имамо и Светско и Европско првенство, тако да идемо корак по корак. Крајњи циљ су наравно Олимпијске игре у Паризу 2024. године – рекао је Бранковић.


Васић је нешто дуже од Бранковића у националном дресу, са којим је сагласан да су овогодишњи резултати велики успех.

– Наравно, осећај је сјајан. Када спојите Европско и Светско првенство у истој години, шта је оно што може боље од тога? Из године у године доказујемо да смо земља овог спорта и да ћемо бити у врху овог спорта док год играмо. Енергија нас је издвојила, као и самопоуздање и срчаност. Били смо врло сигурни у себе и зато смо и освојили Европско првенство – закључио је Васић.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести