Одлагање Олимпијских игара довело до дискутабилних питања

Дуго се чекало на одлуку о одлагању Олимпијских игара у Токију и сада, када је коначно решено да ће се највећи спортски догађај одржати 2021. године, почела су да се појављују многобројне дилеме, које ће челници свих федерација решавати у ходу.
atletika, fonet
Фото: FoNet/AP

На једну од њих указао је Тревис Тајгарт, директор Антидопинг агенције САД (USADA), а тиче се оних спортиста који издржавају казну због кршења допинг правила. С обзиром на то да ће се на Игре чекати још годину дана, то им је отворило врата да се и они надмећу у борби за медаље, јер ће некима до тада истећи суспензија.

– Ово је само једно од комплексих питања које ће морати добро да се анализира, а чим је саопштено да се Игре одлажу, антидопинг агенције из 21 земље потегле су расправу о овој теми – рекао је Тајгарт.

За сада и даље стоји да суспензија не важи за одложене догађаје, ако су је спортисти или тренери до тада одслужили. Тајгарт је подржавао правило да сваки спортиста који је одрадио казну, после тога може да се такмичи, као што је случај са Џастином Гетлином, два пута суспендованим америчким спринтером, олимпијским и светским прваком на 100 метара. Сада је, међутим, ситуација таква да ће они које је суспензија спречавала да се нађу у Јапану ове године, следеће имати прилику да оду на Олимпијске игре. У случају да је спортиста одслужио казну и на било који начин му се ускрати право да се квалификује на ОИ, та одлука скоро сигурно може да буде промењена судским путем. 


Одлагање спортских пензија

ОИ у Токију требало је многим спортистима да буду последње велико такмичење у каријерама, али их је одлука о одлагању натерала да пензију помере за 2021. годину. Један од њих је и спринтер, 38–годишњи Џастин Гетлин. Американац је најавио да ће после Токија окачити спринтерице о клин, али сада је преиначио одлуку.

– За мене то неће бити нека велика разлика, јер ћу 2021. имати 39 година. Говорио сам да могу да трчим док не напуним 40 – рекао је Гетлин, чију каријеру су обележила два допинг скандала и суспензије.

Исту одлуку донела је и чувена италијанска пливачица Федерика Пелегрини, којој су Игре у Јапану требале да буду пете у каријери и последње. Она ће ипак покушати да се нађе у Јапану и да после те смотре у 32. години оде у пензију. 


– Спортисти су добро обавештени и свесни су с каквим проблемима се сада суочавамо. Антидопинг агенције у процесу доношења адекватног решења морају да укључе и спортисте. Они највише губе ако их неко од ривала превари током такмичења и због тога морају да имају једнако право да учествују у доношењу одлука којим ћемо заштити чист спорт – објаснио је Роб Келер, директор Глобал атлета, адвокатске групе која заступа права спортиста.

Из Светске андидопинг агенције истакли су да ниједно правило не може да забрани спортистима да учествују на Играма следеће године, ако им је казна истекла.

– Забрана учешћа на такмичењима, према нашем статуту, означава јасан временски период и сва надметања која се тада одржавају. Не постоји правило којим се одређује који ће то период бити у односу на то да ли спортиста тада има мање или више такмичења, као ни то да спортисти бирају када ће одрађивати казну, јер она почиње да тече од оног тренутка када се усвоји одлука о кажњавању, а на основу првих негативних резултата на тесту – наводи ВАДА.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести