Одржан 10. меморијал „Лаза Крстић и Марица Џелатовић” у спортској гимнастици

Јубиларни 10. меморијал „Лаза Крстић и Марица Џелатовић” у спортској гимнастици одржан је у сали Основне школе “Јожеф Атила” у Новом Саду.
Vlada Rakovic
Фото: Влада Раковић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Још једном се показало да је ово међународно такмичење од великог значаја за млађе категорије и око 280 гимнастичара и гимнастичарки из Србије и још 15 земаља надметало се током викенда у вишебоју и финалима по справама. У Новом Саду су били гости из Словеније, Хрватске, Македоније, Румуније, Бугарске, БиХ, Пољске, Немачке, Данске, Италије, Малте, Индије, Јужне Афике, Дубаија и Уједињених Арапских Емирата. Домаћина, Соколско друштво “Војводина” из Новог Сада обрадовао је један од најбољих такмичара, Влада Раковић. Он је у вишебоју освојио сребрну медаљу, а до одличја је дошао и у сва четири финала. Злато му је припало у вежби на карикама, разбоју и вратилу, док је на коњу са хватаљкама био трећи. У вишебоју је овог пута најбољи био Петар Вефић (СО Партизан, Костолац).

– Прошлог викенда смо имали и државно првенство тако да смо сви већ били спремни и за меморијал. Као домаћинима увек нам је циљ да освојимо што више одличја и пред својом публиком је најлепше вежбати – рекао је Раковић после жетве медаља.


Јединствени у Европи

На овај меморијал сваке године долазе вежбачи из разних крајева света.

– Ово је турнир који је јединствен у Европи с обзиром на то да се на њему окупљају млађе категорије за које нема организован овакав вид система такмичења међународног карактера, од осам година па надаље. По томе смо јединствени и препознатљиви. Нови Сад је некако златна средина на мапи Европе и свима је интересантан и зато је сваке године све већи одзив – рекао је Мирослав Ковачев.


Новосађани су освојили и друго место у екипној мушкој конкуренцији, док су се злата нашла око врата Александре Рајчић за вежбу на разбоју и Димитрија Радишића на коњу са хватаљкама. Никола Јурковић је узео сребро на партеру, а Иван Дејановић на вратилу. У вишебоју је до бронзе дошла Тара Кнежевић. Међу најмлађима, Гомбаш Балаж (ГД Партизан–Жељезничар Суботица) освојио је бронзу у вишебоју, на партеру и прескоку, а сребро на разбоју.

Већ трећу годину меморијал се одржава у ОШ “Јожеф Атила” а разлог зашто више такмичара није могло да учествује јесте већ познати проблем адекватног простора. Упркос томе ово такмичење из године у годину успева да одржи добру репутацију, како у организацији, тако и у квалитету.

– Под оваквим називом турнир се одржава 10 година, а зачетак је био ДКМТ куп који смо радили заједно са клубовима из Румуније и Мађарске. После се створила идеја да се организује овако велики турнир. На првом је учествовало 80 такмичара, а достигли смо после 10 успешних година цифру од њих 280. Много вежбача који у млађим категоријама радо долазе овде после остваре велике успехе и на већим међународним такмичењима – истакао је председник СД “Војводина” Мирослав Ковачев.

Меморијал је организован уз подршку Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Министарства омладине и спорта.

К. Бугарски

Фото: Дневник (Ф: Бакић)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести