Одржан Трећи Куп Војске Србије 

Протеклог викенда центар збивања у коњичком спорту био је хиподром Ергеле Карађорђево Војне Установе Моровић, надомак Бачке Паланке.
Konjicki vod Garde Vojske Srbije
Фото: Konjicki vod Garde Vojske Srbije, foto: M. Nović

На програму је био Трећи Куп Војске Србије који је чинило четири касачке и четири галопска надметања.

Ову велику манифестацију Министарство одбране Републике Србије обновило је пре три године, а након дванаест дугих година паузе. За разлику од претходне две године када је програм трајао два дана, овога пута у циљу спречавања ширења вируса КОВИД 19, организован је само један такмичарски дан, а такође манифестација је протекла без присуства публике.

Дан је отворен касачком трком „Паштрик“ а која је била резервисана за најбрже касаче који су у каријери највише и зарадили, на стази дугој 2200м снаге је одмерило 10 касача, а улогу главног фаворита је и овога пута оправдала апсолутна рекордерка Србије, узданица штале „Dream Catcher“ из Сомбора, четворогода италијанка Amy Del Duomo која се мало поиграла са конкуренцијом и вожена од стране тренера и возача Владимира Прибића лако забележила пету победу у низу на радост породице нашег НБА центра Николе Јокића, а која је овога пута касала у времену 1.15,8/2200м/а. Оставивши иза себе другопласираног Sirol Axe (1.16,6) и возача Милана Тасића, Serial Killer NP (1.16,8) и возача Бојана Кеченовића и Grumettia (1.16,9) и возача Дејана Катанића.

Фото: Amy del Duomo i Vladimir Pribić, foto: M. Nović

Вулин: Још једном заједно са вама могу да поделим радост што се враћамо тамо где смо били

Свим присутнима и овога пута обратио се Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, који је истакао:

Фото: Александар Вулин, фото: М. Новић

„ Велико ми је задовољство и част што трећи пут могу да поздравим све учеснике најбоље коњаре из читаве Србије и што још једном заједно са вама могу да поделим радост што се враћамо тамо где смо били, што обнављамо, што унапређујемо. Што оно што су други напустили и запустили ми подижемо, чинимо бољим, чинимо вредним понављања.“


Уследила је трка „Ослобођење Београда“ за женска грла од три године и старија уписана у кружну трку за француске касаче 2020. године, у којој се на старту нашло пет прелепих француских дама, а у изузетно узбудљивој завршници и борби до последњег метра, прва кроз циљ на радост власника породице Јозић из Сомбора пролази узданица тренера Александра Димитријевића, кобилица Anna Milau вожена од стране власнице Мартине Јозић касала је у времену 1.19,0 /2200м/а што је овој победи донело још већи значај. Оставила је иза себе љуте ривалке другопласирану Caline Des Landes возач Бранко Скендеровић, Belle Marguerite и возача Немању Прибића, Estrella de Launi и возача Прибић Владимира те Eugenie du Citrus и возача Горана Матковића.

Фото: Anna Milau i Martina Jozić, foto: M. Nović

Уследио је окршај најмлађих касача „Кошаре“ дванаест двогодих касача дебитовало је на стази дугој 1600м/аутостарт, најбоље се снашла у новом окружењу и првој трци у каријери узданица породице Киш из Аде, Tour De Lux, на чијим је сулкама био возач Андор Анђал. Tour De Lux у својој првој победи касала је у времену 1.23,8/1600м/а, оставивши иза себе Малину 1.24,5, Iskru de Sajan 1.25,3 и For Speed V. Било је ово прво одмеравање снага двогодих касача, поред победнице и пласираних још неколицина грла је показала квалитет и то да се може много очекивати од њих, а за само две недеље очекује их велико генерацијско надметање Државно првенство у Сомбору.

Касачки део програма затворен је главним надметањем дана трком „Чегар“-  Државно првенство за грла од три године. На старту трке дуге  2200м/аутостарт нашло се девет трогодих касача домаћег одгоја, а и овога пута када су у питању генерацијски окршаји очекивало се много од екипе Animal Trade Racing Team-a из Змајева, а очекивања су се и обистинила. У фантастичној завршници трећим шпуром до друге победе у каријери долази Hercule De Sajan са возачем Бранком Скендеровићем, док друга кроз циљ пролази му шталска колегиница Sarah Vaughan А.Т. са возачем Јосипом Габрићем на сулкама, до трећег места долази љубимац породице Бенчик из Доњег Таванкута, Армани Б са возачем Дејаном Катанићем, док четврто место заузима Maddona и возач Боривоје Кнежевић. Победник Hercule De Sajen касао је у времену 1.18,7/2200м/а.

Фото: Hercule De Sajan i Branko Skenderović, foto: M. Nović

И за крај дана у Карађорђеву, главно надметање трећег Купа Војске Србије, галопска Груп1 трка под називом „Српска коњичка дивизија“ резервисана за сва грла од три године и старија. У старт машини нашло се девет грла, спремно за окршај на травнатој стази дугој 2000м, а за наградни фонд од фантастичних 1.200.000 милион и двеста хиљада динара. У маестралном финишу први кроз циљ пролази узданица тренера Душка Пајића, Spencers Son са јахачем Гораном Мешетовићем, а на радост власника Сакиба Хоповца. Други кроз циљ пролази Calimero Bas, следе Miss Mažie и Panamera.     

Милана Новић

Фото: Spancers Son i Goran Mešetović, foto: M. Nović

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести