ОКС: Резултати спортиста на ОИ врхунски

БЕОГРАД: Резултати спортиста Србије на Олимпијским играма у Токију очењени су као врхунски на седници Извршног одбора Олимпијског комитета Србије, која је одржана данас путем видео конференције.
oks
Фото: ОКС

Како је саопштено, то је прва седница након одржаних Олимпијских игара у Токију, а на седници усвојен је извештај Шефа Мисије са Олимпијских игара.

Шеф Мисије ОКС на Олимпијским играма у Токију Наташа Јанковић, представила је члановима ИО извештај у којем су детаљно анализирани сви елементи припреме и организације наступа српских спортиста на највећем светском такмичењу.

У веома исцрпном извештају, између осталог, истакнута је полна заступљеност тима Србије на овим Олимпијским играма која је показала готово идентичну заступљеност жена и мушкараца (44 жене и 43 мушкарца).

Овакав састав Мисије показује настојање Олимпијског комитета Србије да у свим сегментима спроводи препоруке Међународног олимпијског комитета из Олимпијске агенде 2020+5.

Извештај је једногласно усвојен и оцењен највишом оценом, а усвојени су стручни извештаји тренера и шефа медицинског тима.

"Анализа остварених спортских резултата наших спортиста показала је да је 9 освојених медаља (3 златне, 1 сребрна и 5 бронзаних) сврстало Србију на 28. место по броју освојених златних медаља, односно на 26. место по укупном броју освојених медаља од свих земаља учесница Олимпијских игара", наводи се у саопштењу.

"Медаље за Србију освојене су у седам различитих грана спорта (4 индивидуална). Поред наведеног, наши спортисти имали су укупно 13 пласмана у топ 10 у својој конкуренцији, што представља повећање у односу на претходна два издања летњих Олимпијских игара. Узимајући у обзир напред наведена остварења, чланови Извршног одбора једногласно су оценили наступ наших спортиста као врхунски", додаје су саопштењу.

На данашњој седници, усвојени су критеријуми и иницијалне листе категорисаних спортиста у оквиру новог олимпијског програма “Париз 2024” и Развојног програма.

"На овај начин обезбеђен је континуитет у праћењу и финансирању најбољих спортиста Србије у сениорској и јуниорској узрасној категорији и у овом олимпијском циклусу", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести