Опроштај Штефанека на струњачи у Београду 

Давор Штефанек из Суботице, наш прослављени рвач грчко-римским стилом, некадашњи светски и олимпијски шампион и актуелни председник Спортског савеза Србије, саопштио је приликом посете Кањижи да завршава такмичарску каријеру.
д
Фото: Dnevnik.rs

Светско првенство које се одржава од 12. до 20. децембра у Београду, биће, како је најавио, последње такмичење на ком ће изаћи на струњачу.

- Одлука да у 2020. години завршим каријеру је коначна, без обзира на то што у мојој категорији имам изборену олимпијску визу за Токио. Сви око мене су за то да учествујем на Играма у Јапану, али мислим да је Мате Немеш својим залагањем и квалитетом то заслужио. Не само због тога што је током протеклих седам година, од када је други човек у категорији до 67 килограма, увек био ту, него и зато што је такође изборио олимпијску норму - рекао је Штефанек. 

Давор је додао да је познато да се олимпијска виза осваја за категорију и државу, а не поименично, тако да је један од разлога за његово повлачење управо то, али је нагласио и то да би, да су Олимпијске игре биле одржане ове године, сигурно на њима наступио.

- Освојио сам све што се освојити могло и дао пуно рвању и спорту. Остајем на дужности председника Спортског савеза Србије, следеће године ми истиче први мандат и надам се да ћу остати на тој функцији, да наставим да се борим за целокупни спорт у нашој земљи. То сам доказао у протекле три године и надам се да добро радим, што ће бити оцењено на следећим изборима. Супруга ме је подржавала да издржим још до Токија, али главни разлог што завршавам каријеру је син Матија који има три и по године и почео је да буде и те како свестан мојих одлазака од куће. Чак и када нисам на припремама, морам да одлазим на посао у Београд. Много сам одсутан и једноставно то време нећу моћи да надокнадим. Испред свега стављам своју породицу и због тога нећу ићи у Токио.

- Освојио сам све што се освојити могло и дао пуно рвању и спорту. Остајем на дужности председника Спортског савеза Србије, следеће године ми истиче први мандат и надам се да ћу остати на тој функцији, да наставим да се борим за целокупни спорт у нашој земљи.

Он је додао да дефинитивно завршава рвачку каријеру, наглашавајући да је имао успешну каријеру, током које је изборио девет великих светских, олимпијских и европских медаља.

- Био сам олимпијски победник и првак света. Нажалост никада ми се није поклопило, ни у јуниорској, ни у сениорској конкуренцији, да постанем  и првак Европе, али више не јуришам на то  Последња шанса ми је била у Новом Саду, где сам имао изванредну шансу да постанем првак Старог континента, али, једноставно, околности ми то нису дозволиле. Не жалим ни за чим, дао сам целог себе за рвачки спорт и, хвала богу, већих повреда нисам имао. Уздигнуте главе, надам се и с медаљом око врата, 13.децембра стављам тачку на рвачку каријеру и то у Београду - поручио је Давор Штефанек.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести