Пастор: Aкадемија за oлимпијску будућност рвачког спорта

У присуству високих званичника Републике Србије и Мађарске, олимпијских, европских и светских спортских шампиона, данас је у Кањижи свечано отворена Војвођанска рвачка академија.
Скупштина АП Војводине
Фото: Скупштина АП Војводине

Говорећи на отварању, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је огромно задовољство што је овај капитални спортски комплекс намењен младима који спортску будућност виде у нашем најтрофејнијем олимпијском спорту, квалитетно и брзо завршен и да су обезбеђени сви услови за тренирање и школовање најбољих младих такмичара.

„Славна традиција рвачког спорта данас је на сигурном путу да буде настављена јер смо изградили спортски објекат за 21. век. Не постоји спорт који је изнедрио више светских и олимпијских шампиона од рвања а младе генерације које ће овде стасавати сада ће имати најбоље могуће услове да наставе њиховим стопама“, рекао је Пастор и изразио захвалност Влади Републике Мађарске, Влади Републике Србије, Општини Кањижа и свим бројним поједницима из рвачког спорта који су допринели да се „овај најлепши рвачки сан оствари“.

Фото: Скупштина АП Војводине

Bojвођанска рвачка академија изграђена уз помоћ мађарске владе у висини од 2,9 милиона евра, у сарадњи Општине Кањижа, Мађарског националног савета и Мађарске рвачке академије „Козма Иштван“, уз подршку Рвачаког савеза Србије, Олимпијског комитета Србије, Спортског савеза Србије и других.

Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић нагласио је да је сарадња рвачких савеза Србије и Мађарске дуго година веома успешна и да је допринела успесима обе земље у овом спорту. Он је оценио да је изгардња овако модерног објекта „историјски догађај за рвачки спорт“ и да је на младима да сада искористе све потенцијале и услове које ова Академија нуди.

Представник Владе Мађарске и председник Рвачког савеза Мађарске Силард Немет истакао је да ће, поред финасијске подршке за изградњу овог објекта, мађарска влада наставити да и надаље подржава програме које ће Академија спроводити, као и програме који доприносе бољитку мађарске националне заједнице у Војводини. Он је додао да млади спортисти сада имају могућност да постигну врхунске резултате уз пуно рада, воље, образовања и спортског жара.

Објекат Војвођанске рвачке академија, која се простире на три хиљаде квадратних метара, поред савремених сала за тренирање садржи и сву осталу потребну логистику потребну за максимално добре услове за тренирање, од базена и сауне, до вежбаоница, помоћних просторија, спаваоница. Како је планирано, Академију ће бесплатно похађати најталентованија деца, девојчице и дечаци, узраста од 15 до 20 година, из свих наших рвачких клубова. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести