Почело појединачно и екипно Отворено првенство Србије у пливању у Новом Саду

Отворено појединачно и екипно првенство Србије за јуниоре и у апсолутној категорији у пливању у малим базенима почело је данас у Новом Саду на базену Слана бара и трајаће до недеље.
caba siladji, epa
Фото: Čaba Silađi, foto: EPA (LASZLO BELICZAY)

Наступа 395 пливача и пливачица из 39 српских клубова, уз наступ по једног клуба из БиХ, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Словеније.

Такмичење је окупило сам крем српског пливања, а наступиће и Велимир Стјепановић, који имао дужу паузу и није у најбољој форми.

Селектор пливачке репрезентације Игор Беретић рекао је да се на овом првенству највише очекује од кандидата који ће наступити на Европском првенству у малим базенима у данском Копенхагену од 13. до 17. Децембра, а међу њима су Чаба Силађи, Себастијан Сабо, Вук Челић, Урош Николић, Иван Ленђер. Код девојака караван предводи одлична Ања Цревар.

- Највише се на државном првенству малим базенима очекује од кандидата за Европско првенство којима ће ово бити контролно такмичење за наступ у Копенхагену. Добро је што ће наступити и Стјепановић, јер ми до пре месец дана нисмо знали ни да ли ће он наставити професионалну каријеру. За српско пливање, као и за нашу штафету је веома важно да он настави с такмичењем – каже Беретић.

Један од фаворита у Новом Саду је Чаба Силађи.

- У нашем пливању конкуренција није тако јака као у землјама које веома улажу у овај спорт коа што су Велиика Британија или Италија. Код нас се на већим такмичењима у многим дисциплинама већ унапред зна победник. Од себе очекујем да дам максимум – казао је Силађи.

Он је један од путника у Данску.

- Направио сам велику паузу што се тиче такмичења у малим базенима. Прошло је четири године од мог наступа на Европском првенству у малим базенима када сам пливао у финалу на 50 метара. Осећам велико узбуђење и надам се да ћу оборити неки од личних рекорда у Копенхагену – додао је Чаба.

Поред тога што је селектор Игор Беретић је и тренер у ПК Војводина, где од марта сарађује са Силађијем.

- Сарадња је одлична, он је модел као спортиста треба да живи, и што се тренинга и ван тренажног процеса тиче. Млади пливачи могу да се угледају на њега. Мени је као тренеру и селектору част да радим са таквим спортистом – рекао је Беретић и додао да од пливача Војводине очекује да освоје што више златних медаља и изборе прво место у екипној конкуренцији, како у јуниорској, тако и у сениорској категорији.

Сва три дана преподне су на програму квалификације од 10 часова, док се А и Б финала одржавају поподне од 17 сати.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести