Пред ЕП до 23 године за атлетичаре: Наши млађи сениори амбициозни

Европско првенство за млађе сениоре и сениорке (до 23 године) у атлетици одржаће се од 11. до 14. Јула у шведском граду Јевле.
atleticari srbije, ass
Фото: АСС

Пријављено је 1105 учесника, 597 у мушкој и 508 у женској конкуренцији из 50 земаља старог континентна. Србија ће учествовати са 11 представника, шест у женској конкуренцији и пет у мушкој. Милица Гардашевић и Сара Лукић скакаће у даљ, Ања Лукић и Милица Емини трчаће на 100 метара препоне, Марија Стојадиновић скакаће троскок и Зорана Грујић ће трчати на 3000 метара стипл. Елзан Бибић трчаће на 1500 и 5000 метара, Јасмин Халили скакаће у вис, Богдан Здравковић и Вељко Недељковић бацаће куглу и Алекса Кијановић ће трчати на 100 метара.

Од наших такмичара први ће наступити Алекса Кијановић пулен тренера Станоја Бурлића, који ће наступити у квалификацијама на 100 метара 11. јула од 10.45 часова. Кијановић се за ово такмичење припремао на Кипру, а његов најбољи резултат је 10.55 секунди, који је истрчао ове године.

“Јако сам срећан сто учествујем на овако великом такмичењу. Конкуренција ће бити изузетно јака сто је указивала и сама норма у мојој дисциплини. Искрено, верујем да уз добру трку могу да истрчим изузетно вредан резултат. Имао сам проблем са повредом на почетку сезоне и форму сам темпирао баш за ЕП У23. Надам се да ћу растерећен ући у трку и дати свој максимум”, рекао је Кијановић, члан АК Партизан 1945.

Одмах након њега, првог дана ће могућност да уђу у финале имати  бацачи кугле, Богдан Здравковић и Вељко Недељковић. Богдан је завршне припреме обавио у Новом Пазару, док се Вељко припремао у Београду, а пре тога су предсезонске припреме обавили у Сремској Митровици.

“Веома је јака конкуренција, надам се да ћу ући у финале ка томе тежим”, рекао је Богдан Здравковић , члан АК Власотинце коме је лични рекорд 18.02 метра, а његов тренер је Милош Митов.

Атлетичар Црвене звезде, Вељко Недељковић има лични од 17.31 метра.

“Много ми је драго што ћу представљати своју земљу на првенству Европе за млађе сениоре. Ово првенство  неће бити прво велико такмичење за мене, тако да знам шта ме чека и спреман сам и психички и физички. Као и сваки пут до сада борићу се да бацим нови лични резултат. Улазак у финале ће захтевати велики резултат, али пошто претходни део сезоне није био најславнији очекујем да будем најбољи кад то највише буде требало. Једва чекам да изађем на бацалиште и покажем све за шта сам се спремао до сада”, рекао Недељковић, кога тренира Драган Перић.

Атлетичар Новог Пазара, Елзан Бибић успео је да испуни две норме за ЕП У23 и то на 1500 и 5000 метара. Он се са тренером Рифатом Зилкићем припремао на Златибору и Копаонику. Бибићев лични рекорд на 1500 метара је 3:37,79, а он ће прилику да га поправи имати већ првог дана такмичење од 19 часова.

“Припреме су прошле по плану. Оно што је занимљиво код мог наступа на овом такмичењу је то што ћу трчати две трке, а финала ми се поклапају исти дан, са разликом од само два сата. Одлазим у Шведску спреман и здрав  и очекујем борбу за висок пласман”, рекао је Бибић.

Финале на 1500 метара  одржаће се трећег дана такмичења 13. јула, као и трка на 5000 метара која га очекује у 20.05 часова. Његов најбољи резултат на 5000 је 13:34,99.

Јасмин Халили је члан АК Црвена Звезда, а тренира га Стеван Грујић. Његов лични рекорд је 2.18 метара који је остварио пре две године.

“На Европско првенство одлазим спреман и са великим амбицијама, надам се што бољем резултату и пласману”, рекао је Халили који се за ово такмичење спремао на Криту.

Скок у вис на програму је трећег дана такмичења, 13. јула од 10.30 часова.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести