Прекогранични пројекат за унапређење бокса у Србији и Мађарској

НОВИ САД: Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста обратио се на конференцији којом је отворен пројекат „Спортско унапређење бокса у прекограничном региону – Кросбокс“, одобрен за финансирање у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија. Укупан буџет за реализацију пројекта је 193.585 евра, од чега је из средстaва Европске уније обезбеђено 164.547 евра.
b
Фото: vojvodina.gov.rs

Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а реализује се у сарадњи са мађарском непрофитном организацијом ДЈЛ („DJL Nonprofit Kft”) из Сегедина.

Овим пројектом желимо да развијамо, унапредимо и популаризујемо бокс у пограничном подручју, да заједнички сагледамо проблеме и радимо на решењима. Желимо да препознамо, мотивишемо и подржимо нове талентоване нараштаје да крену стопама шампиона, који су Србији после много година донели златне медаље са Европског првенства, рекао је Баста.

Он је додао да ће се у оквиру овог пројекта на терену урадити анализа тренутног стања боксерског спорта у прекограничном региону, како би се увиделе развојне могућности.

Ресорни секретар је навео да је планирано да се у Војводини организују три семинара, промоција бокса на Сајму спорта у Новом Саду, као и мини фестивал бокса, где ће најмлађи имати прилику да начине прве кораке у овом спорту. Посебно се планира и набавка опреме која ће помоћи нашим савезима у тренажним процесима.

На конференцији је истакнуто да се мађарски и српски боксерски свет суочавају са сличним проблемима, као што су недостатак финансијских средстава, мало стручних тренера, као и недостатак квалитетне врхунске опреме.

Како су професионални развој и развој талената, као и пружање прилика за такмичење од суштинског значаја за опстанак спорта, циљ је да се развије ефикасан систем за развој младих талената.

Менаџер пројекта Марко Адамовић из Покрајинског секретаријата за спорт и  омладину казао је да је главни циљ пројекта популаризација и унапређење бокса у пограничном региону, обучавање тренера и спортиста, успостављање сарадње између регионалних спортских савеза.

Једна од активности јесте и одржавање стручних семинара за боксере и тренере с циљем њиховог професионалног развоја стицањем различитих теоријских и практичних знања, а круна пројекта је организација међународних такмичења.

Представник организације „DJL Nonprofit Kft” из Мађарске Миклош Косо казао је да је идеја да се бокс поново оживи у правом светлу, јер и Србија и Мађарска имају таленте у овом спорту. Он је додао да пројекат обухвата анализу савремених техника које се користе у боксу и израду базе података боксерских клубова, теретана и релевантне инфраструктуре у региону, како би се овај спорт подигао на виши ниво. Косо је истакао да овај пројекат подржавају и жупанијска и мађарска државна боксерска организација.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести