Путин: Казна због допинга не може да буде колективна

ПАРИЗ: Председник Русије Владимир Путн рекао је да постоје политички разлози иза одлуке Светске анти-допинг агенцие (WADA) да забрани руским спортистима учешће на свим међународним такмичењима у наредне четири године.
putin, tanjug ap
Фото: Tanjug (Sergei Chirikov, Pool Photo via AP)

WADA је јуче суспендовала такмицаре из Русије због малверзација са лабораторијским подацима, па руски спортисти под заставом своје земље неће моћи да учествују на Олимпијским играма у Токију 2020. године, као и на Светском првенству у фудбалу у Катару две године касније.

"По мом мисљењу, а мислим да су сви са тим сагласни, свака казна још од Римског права, треба да буде индивидуална и базирана на томе шта је нека особа урадила. Казна не може да буде колективна и не може да утиче на оне људе који нису направили прекшај", рекао је Путин после састанка Нормандијске четворке у Паризу, преноси Ројтерс.

Русија има 21 дан да уложи жалбу Суду за спортску арбитражу (CAS) у Лозани, а сви спортисти који докажу да нису умешасни у допинг скандал, моћи ће се такмиче под неутралном заставом.

"Милсим да из стручњачи из WADA то добро разумеју. Ако неко од њих доноси одлуке о колективном кажњавању, мислим да се може претпоставити да темељ такве одлуке није брига о чистоти међународног спорта, него политичка одлука, која нема никакве везе с интересима спорта или олимпијскога покрета".

Путин је рекао и да Москва има темеље за жалбу против одлуке WADA, јер како каже, закључци тог тела не садржзе оптужбе упућене руском Олимпијском комитету.

"Ако нема притужби против неке земље, онда она мора да се такмичи под својом заставом. То је записано у Олимпијској повељи. То значи да одлука WADA крши повељу. Имамо темеља за жалбу", закључио је Путин.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести