Рвач Кристијан Фрис: Бронзана медаља зачинила блиставу каријеру

Рвач зрењанинског Пролетера Кристијан Фрис се наступом на Светском купу у рвању грчко-римским стилом, одржаном током децембра у Београду, опростио од дреса репрезентације Србије на најлепши могући начин – медаљом.
Kristijan Fris  u borbi s Bugarinom Ivom Angelovom Foto: Slobodan Šušnjević
Фото: Кристијан Фрис у борби с Бугарином Ивом Ангеловом Фото: Слободан Шушњевић

Фрис је, у категорији до 60 кг, победио у борби за одличје  представника Мађарске и тако освојио трећу бронзану медаљу за нашу земљу, након Виктора Немеша и Зурабија Датунашвилија. После овог наступа, Фрис је одлучио да у 36. години оконча веома успешну репрезентативну каријеру. Након што је обелоданио одлуку, Рвачки савез Србије се искрено захвалио једном од предводника веома  успешне генерације у историји српског рвања, која је пронели славу српског спорта широм света.

- Лепо је што је моја каријера на међународним такмичењима завршена баш у Србији, и то освајањем медаље. Она је могла да буде и сјајнија, јер мислим да сам могао боље да рвем у мечу за улазак у финале против Руса, али сам задовољан и бронзом - каже Фрис.

Он је прокоментарисао и своју одлуку да такмичарску каријеру приводи крају.

- Имам 36 година и моје тело више не може да издржи напорне тренинге и велика такмичења на којима има и по неколико мечева у једном дану. Имам проблем и са килажом, стално морам да скидам килограме, што је у овим годинама постало баш тешко. Одлучио сам да на овај део каријере ставим тачку. Рваћу и даље лигу и учествоваћу на мањим турнирима.


Лепо је што је моја каријера на међународним такмичењима завршена баш у Србији, и то освајањем медаље. Она је могла да буде и сјајнија, јер мислим да сам могао боље да рвем у мечу за улазак у финале против Руса,  али сам задовољан и бронзом

Један од наших најбољих рвача живи у Сенти, где је и рођен, и у будућности планира да се посвети раду са младима и да, како каже, једног дана постане тренер.

Подсетимо, Кристијан Фрис је освојио светску бронзу 2007, европску бронзу 2007. и титулу шампиона Европе 2017. године у Новом Саду. Био је и учесник Олимпијских игара у Пекингу 2008. и Рију 2016. године.Рвањем је почео да се бави са 12 година, а за кадетску репрезентацију дебитовао је на Европском првенству 2000. Свој потенцијал најавио је на Европском првенству за јуниоре 2002. у Суботици, када је освојио бронзану медаљу. Највећи успех у јуниорској конкуренцији постигао је освајањем златне медаље на Европском првенству. Сениорску каријеру започео је освајањем петог места на Европском првенству и златне медаље на Медитеранским играма 2005. За Фриса је изузетно успешна била 2007. година, у којој је прво освојио бронзу на Европском првенству, а затим исту медаљу и на Светском првенству, чиме је обезбедио пласман на своје прве Олимпијске игре. На ОИ у Пенкингу заузео је седмо место пошто је у репесажу поражен од славног Иранца Суријана. Визу за Олимпијске игре у Рију изборио је у априлу 2016. пошто се пласирао у финале квалификационог турнира у Зрењанину.

Овај сјајни рвач и диван човек ће свакако ударити и печат у тренерском раду, јер је готово немогуће да на остане у спорту у којем је провео више од две деценије.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести